Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.viaranews.com - Евродепутатът Ангел Джамбазки: ВМРО ще издигне кандидат за кмет в Благоевград, за да се избегнат злоупотреби с редокордно високия бюджет от 54 млн. лв., общината трябва да бъде бомбардирана с въпроси


2015-02-09 11:32 | коментара

Терзанията на хората не могат да се изброят, приемната се превърна в психиатрия и бюро „справки”

Партията на Бареков има бъдеще, ако хората вътре се разберат помежду си, в кмета Камбитов видях силна амбиция за развитие

 

Заместник-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки откри преди дни приемна в центъра на Благоевград. „Това е първият по рода си офис в страната и цели близък контакт с гражданите на Пиринска Македония и съдействие по всичките въпроси, които ги вълнуват. В работата на офиса ще разчитам много на депутата от Патриотичния фронт Ангел Стоянов, както и на общинския съветник от Благоевград Георги Васев. Шеф на офиса е Зорина Станчева, която благоевградчани познават като председател на студентското дружество „Христо Силянов“ в Благоевград. Офисът, който се намира на булевард „Св. св. Кирил и Методий“ №2, работи постоянно. В него вече има експерти, които ще разясняват дейността на Ангел Джамбазки в Европейския парламент, както и самата работа на Европарламента. Разговаряме с Ангел Джамбазки по актуални теми от политиката и за проблемите на обикновените хора, с които се сблъсква в приемната си. 

 

- Г-н Джамбазки, каква е основната идея за създаване на приемната Ви в Благоевград?

 

–  Основната идея е абсолютното задължение на човек, който е избран на някаква обществена позиция, да бъде близо до хората, да се вижда с тях и да се опита да им бъде полезен и да им помага, доколкото е възможно. На всички хора се опитваме да помагаме, не само на нашите избиратели, защото, както се видя,  тук нямаше наши избиратели, а просто хора, които имат проблеми. На кой му трябват пари за лечение, друг с проблеми с имоти и земи, трети с проблемни кредити. Имаме трибуна и в Европейския парламент, и в нашия, неслучайно сме тук с Атанас Стоянов и заедно се опитваме да помагаме, опитваме се да изложим проблемите на българските граждани на всяко ниво. Това е основната ни цел, подобни приемни са морално задължение на всеки избран от народа, на всички колеги, въпреки че не ги приемам като колеги. Това не е предизборен трик, както виждате тук няма поздравления и агитации, тук е човешката мъка и проблеми.

 

- С какви проблеми най-често се сблъсквате? Какви са терзанията на хората?

 

– Нямат изброяване, социални проблеми, лични, здравни, имотни, тук идват хора, които са минали през цялата държавна машина и не са срещнали разбиране. Тук е комбинация между бюро „справки”, социални услуги и психиатрия.

 

-Защо не се обръщат хората към Ваши колеги, а идват тук?

 

– Защото не могат да ги намерят. Например в събота следобед мислите ли, че ще намерите някой друг избран на някоя позиция да работи в офиса?! Подчертавам избран, а не назначен, защото ако е назначен, ще е задължен да дреме в някоя канцелария и това ще е негово задължение. Тези, които са избрани, ще отворят безброй приемни месец преди изборите.

 

- И за Вашата приемна се появяват спекулации, че е предизборен трик, че се случва в година на избори?

 

– Изборите, които лично мен ме вълнуват, са след 4 години и половина, ако беше за изборите, тогава ще е много дълга предизборна кампания.

 

- Няма как да не Ви попитам за това, което се случва в редиците на „България без цензура”, разпадането, отричането на доста членове от лидера им Николай Бареков?

 

– Разочарованието може би ще коментирам малко обрано, защото за никого не е тайна, че благодарение на тази коалиция и аз съм в Европейския парламент и този факт не е почтено да се отрича. Това, че те имат безброй вътрешни проблеми, е факт, това, че имат главоболие, ще си позволя един съвет – ако тяхната формация иска да остане на политическата сцена, трябва да се разберат помежду си, да изчистят различията си.

 

- Коалицията с ББЦ даде много сериозна заявка на миналите избори, хората им повярваха, как ще се отразят тези скандали на общественото мнение? Ще навреди ли и на вас?

 

– При всички положения, защото когато има скандали и разправии, това безспорно вреди на всички. Аз се дистанцирам и следвам моите идеи и се опитвам да бъда полезен. Това, което мога и искам да направя, е да бъда максимално близо и полезен за хората.

 

- Какво мислите за рекордно високия бюджет, който си гласува ОбС-Благоевград, има ли съмнения, че е такъв поради факта, че сме в година на избори, ще се появят ли спекулации, че умишлено е толкова голям, за да се използва от някого предизборно?

 

– Винаги, когато има предизборна година, ще има съмнения, че някой ще злоупотреби с него и че бюджетът може да се използва предизборно. Проблемите в Благоевград са много, както в цялата държава, не е само бюджетът, проблеми има много в земеделието в тази област. Това, което според мен трябва да се случи, е да има повече въпроси към общината и към тези, които управляват този бюджет, за да се избегнат злоупотреби. Иначе в лицето на кмета Камбитов се вижда амбиция за развитие.

 

- Ще има ли кандидат за кмет от ВМРО на местните избори с оглед на доверието, което имат хората във вас?

 

– Най-малкото е, че ние имаме своите исторически основания да го направим. Това, което мога да кажа, е, че предстои събрание на местно ниво, на което ще се реши този въпрос, но е съвсем реалистично да издигнем кандидатура за кмет на изборите. Общинската структура трябва да се събере и да го реши, а аз като човек имам личен ангажимент към Благоевград и ще подкрепя всяко тяхно решение. И пак казвам – има логика да издигнем кандидат за кмет.