Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Труд - Македонските изстъпления стигнаха до Европарламента


2022-11-26 11:36 | коментара

Българските членове на Европейския парламент от всички парламентарни групи се обединиха около искането за дебат с резолюция по спешната процедура за защита на човешките права, заради стрелбата по българския културен клуб "Цар Борис III" в Охрид.


Инициативата за това е на евродепутата Ангел Джамбазки, който призова също така за замразяване началото на преговорния процес с Република Северна Македония. Джамбазки обърна внимание на множеството актове на нарушени човешки права на българите в Македония, както и на поредицата от "инциденти", свързани с поругаване на български културни центрове и институции там.


Според него му дързостта,.с която се извършват етническите нападения срещу българите и Българските културни клубове в Република Северна Македония, е следствие на безнаказаността.


В интервю след обявяването на инициативата Ангел Джабазки настоя, на "оглушителното мълчание" на европейските институции по темата. "На фона на нападенията срещу българи в Северна Македония няма нито един глас от Парламента, Комисията или Съвета, който да изрази някаква позиция в подкрепа на жертвите", каза още Джамбазки.


Това е нарочно и е породено от европейската еднопланова и еднопластова политика да искат безусловно разширяване на ЕС и започване на преговори на всяка цена, за да оправдаят бездействието си по отношение на руската война в Украйна. Тезата им е, че РСМ трябва да е приета в ЕС, въпреки паленето на българското знаме, паленето на български клубове, въпреки тормоза на българите и нарушаването на правата им, защото трябва да се изгони Путин от Скопие, посочи евродепутатът пред радио "Фокус".


"Още когато българските политически партии неразумно и безотговорно гласуваха да бъде премахната позицията на България, която беше в защита на българския национален интерес, още тогава започнаха тежки скопски провокации, организирани от просръбската и прокремълска върхушка в Скопие, назначени там да поддържат яростна антибългарска линия на омраза към всичко българско, посочи евродепутатът пред радио "Фокус".


След това срамно решение на българското народно събрание напрежението веднага започна да ескалира - първо беше опита за палеж, подпалването на клуб - "хубава" нацистка практика от миналия век, когато са палени еврейските имоти и синагоги, след това започнаха нападенията с чукове и брадви, камъни, чупене на прозорци. Тази ескалация се разви вчера във въоръжено нападение, което скопските медии се опитват да нарекат "инцидент", но това е акт на държавен терор, на държавно организиран терор срещу българската общност в Македония. Властта в Скопие организира и насърчава въоръжени нападения срещу българите в Македония. Това няма как да не ескалира в нещо по-трагично и по-лошо. когато организираш и прикриваш стрелба очевидно си приел и калкулирал това да доведе до човешки жертви. Вероятно това е следващият етап, които се планира от просръбските кръгове в Скопие и това вече ще бъдат въоръжени нападения срещу българите в република Северна Македония, настоя още Джамбазки.