Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Национална Бизнес Поща - Дясноконсервативните партии в Европа са нужни, за да спрат безумието на ляволибералното управление


2022-11-30 11:40 | коментара

На 7 декември (сряда) Ангел Джамбазки ще гостува в Стара Загора. Срещата с него ще бъде от 18.30 часа в Регионална библиотека "Захарий Княжески". Организира се от ВМРО-Стара Загора и "Национална бизнес поща" и е поредната инициатива на Дискусионен клуб за Консервативни дебати.


Припомняме, че Дискусионен клуб за Консервативни дебати бе създаден преди година и половина от ВМРО-Стара Загора и "Национална бизнес поща". Досега в него бяха представени Кузман Илиев, Боян Чуков, Красимир Каракачанов и Кристиян Шкварек.


- Г-н Джамбазки, една от темите за разговор с Вас в Стара Загора ще бъде за диспозицията консерватизъм-либерализъм, за мястото на консерватизма в съвременната политическа карта на света и на България. Каква е Вашата позиция през призмата на случващото се в Европа и надигащата се вълна от дясноконсервативни формации, които влизат в управлението на европейски държави, както и през призмата на резултатите от междинните избори в САЩ?


- Противопоставянето консерватизъм-либерализъм е нормално продължение на разделението, което имаше в света след Втората световна война. От едната страна, беше Западът с демокрацията и отворените икономики, а от другата - социалистическият блок с плановата икономика и силната централна власт. След края на това противопоставяне прибързано бе обявен "Краят на историята" и не малко хора повярваха в това.


НА ЕВРОПЕЙСКО НИВО ОСНОВНАТА РАЗДЕЛИТЕЛНА ЛИНИЯ Е СВЪРЗАНА СЪС СУВЕРЕНИТЕТА НА ДЪРЖАВИТЕ


Крайнолибералната левичарска върхушка, която управлява ЕС, има за цел да заличи националните държави и да създаде една свръхдържава, една европейска федерация, чийто център да налага политиките си и да поддържа вече изградения висок стандарт на центъра за сметка на периферията.
Европа и САЩ безспорно са силно свързани политически и икономически. Не съм изненадан от резултатите на междинните избори в САЩ. Дори смятам, че Републиканците можеха да се представят по-добре. Но така или иначе това си беше един символичен вот на недоверие към президента Джо Байдън.
Така наречената вълна от дясноконсервативни партии в Европа е нужна, за да спре това безумие на досегашното ляволиберално управление. Може да видите, че в условията на икономическа и енергийна криза, политиките на ЕС са насочени не в решаването на тези въпроси, а в това как да дадем права на 52-рия пол и да въведем квоти за жени на ръководни позиции. Съвсем нормалният отговор на това е хората да потърсят политическо представителство в прагматични хора и партии, които поставят интересите на гражданите си преди всичко.


- В България има ли условия за създаване на консервативно обединение, за дясноконсервативен блок, който да обедини всички патриотични формации? Какви биха били неговите водещи политики в различни сектори?


- България има нужда от консервативно обединение, от хора, които да защитават християнските ценности, да водят разумна фискална политика и да поставят българския интерес над всичко.


- Каква е ролята на просветния национализъм в XXI век?


- Виждаме разпада на държавността, на чувството ни за общност, на подмяната на ценностите ни.
В тази връзка ролята на просветния национализъм е да бъде стълб, пример за подражание, чрез който да съхраним държавата и нацията си.


НАШИ ВДЪХНОВИТЕЛИ СА БУДИТЕЛИТЕ И РЕВОЛЮЦИОНЕРИТЕ ОТ ВЪЗРАЖДАНЕТО, КОГАТО СМЕ НЯМАЛИ ДЪРЖАВНОСТ, НО СМЕ ИМАЛИ СИЛНА ОБЩНОСТ, СИЛНА ЦЪРКВА, СИЛНО ПРОСВЕТНО ДЕЛО
Ние следваме техните идеали, но развити във времето.


- Последната Ви среща с медиите в Стара Загора бе и по повод на "Зелената сделка". Вие имате категорична позиция по темата, но какво се случи в последните месеци по този казус?


- Със задълбочаването на енергийната криза виждаме, че това, което години наред говорим, е абсолютно вярно. Многократно настоявах за отмяна на въглеродните квоти. Тяхната тежест допълнително вдига цената на електроенергията до рекордните цени, които наблюдаваме в последната една година. Говорехме и обяснявахме, че СЪС СОЛАРНИ ПАНЕЛИ И ВЯТЪРНИ МЕЛНИЦИ НЕ МОЖЕМ ДА ИМАМЕ УСТОЙЧИВИ ИКОНОМИКИ


Не ни чуха, но някои държави удължиха експлоатационните срокове на газови ТЕЦ, а други стигнаха дори по-далеч, отваряйки затворени вече въглищни електроцентрали. Напомням, че за първи път от създаването си "Мини Марица-изток" изнася лигнитни въглища. В същото време по линия на "Зелената сделка" и Плана за възстановяване и устойчивост, ни принуждават да намалим с 40% въглеродните емисии. Това означава затваряне на мощности от въглищните ТЕЦ-ове до 2025 година. Подобно действие ще бъде пагубно за българската енергетика, защото въглищните централи осигуряват близо 40% от енергийния микс на страната.


ЗАТОВА НАШАТА ПОЗИЦИЯ Е ЯСНА. НИКАКВО ЗАТВАРЯНЕ НА ВЪГЛИЩНИТЕ ЦЕНТРАЛИ


Те са единствените, които работят с енергиен източник, който е изцяло наш.


- Вашият поглед за вътрешнополитическата ситуация в страната ни и какви са прогнозите Ви?


- Народното събрание се превърна в място на позора. Позорни решения се приемат, правят се безпринципни мнозинства, а резултата го виждаме. Пълен отказ от носене на отговорност и разрешаване на проблемите на гражданите. Виждате, че парламентарно представените партии дори НЕ ИСКАТ ДА ДЕБАТИРАТ ЗА БЮДЖЕТА НА ДЪРЖАВАТА, А СЕ ЗАНИМАВАТ ДА ПРАВЯТ СРЕДНОЩНИ, СКАЛЪПЕНИ ПОПРАВКИ НА ИЗБИРАТЕЛНИЯ КОДЕКС


В тази връзка нещата са ясни - отиваме на поредните скъпи и ненужни избори.


- За пета поредна година ще бъдете домакин на конференцията "Западни Балкани". Кои са основните послания, които този форум излъчва?


- Конференцията "Западни Балкани" има за цел да събере експерти, представители на европейските институции и на самите държави от региона, за да се обсъдят възможностите за развитие, препятствията и проблемите, които имат нужда от решаване. Посланието е, че ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ СА ВАЖНА ЧАСТ ОТ ЕВРОПА И ПЪТЯТ ИМ КЪМ ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО КЪМ ЕС МИНАВА ПРЕЗ МНОЖЕСТВО РЕФОРМИ
Знаете, че за мен и за моята организация важна тема са правата на българите. Затова водим нашата борба за българите в Северна Македония, където видяхме чудовищни антибългарски прояви. Те ни напомнят за черните години на югославския терор. Това трябва да бъде оставено в миналото, ако искат да продължат пътя си към ЕС.