Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Труд - ЕВРОДЕПУТАТЪТ И СЪПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВМРО АНГЕЛ ДЖАМБАЗКИ: Блокирането на България за Шенген е тежко лицемерие


2022-12-05 11:50 | коментара

Позицията на Нидерландия да блокира България за Шенген не е неочаквана, това е сигнал за тежко лицемерие и двоен стандарт. Това заяви евродепутатът и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки по време на конференцията "Западни Балкани" в София. "Това е потвърждение, че на България се гледа като на периферия, която може да бъде само и единствено източник на евтина, нискоквалфицирана работна ръка", посочи Джамбазки.


Той заяви, че от дълго време предупреждава, че ще се случи подобно нещо, защото Шенген вече не е въпрос на политика, а аргументите, които изтъква Нидерландия са абсолютно несъстоятелни.


"Разширяването на Европейския съюз протича с различна интензивност, но найактивна е политиката на интеграция към страните именно от Западните Балкани. Важни партньори и бъдещи членове на Съюза са Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора. Разбира се Северна Македония и Сърбия, след като преминат през необходимите промени в техните общества", каза още Джамбазки, който бе домакин на събитието, организирано от фондация "Нова посока". В конференцията участваха още Мария
Габриел - комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж, Оливер Вархей - комисар по съседство и разширяването на Европейския съюз, Емилия Реджепи - заместник министър-председател на Република Косово за въпросите на малцинствата и човешките права, бившият министър на транспорта Петър Мутафчиев, евродепутати, политици от региона, професори, журналисти и общественици.


Доклад "Присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз: Исторически преглед на отношенията между Република Северна Македония и Република България" изнесе доц. д-р Милен Михов.