Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.bta.bg - България трябва да спре да се държи като обслужващ персонал в Европейския съюз, смята евродепутатът Ангел Джамбазки


2022-12-08 12:38 | коментара

България трябва да спре да се държи като обслужващ персонал в Европейския съюз, защото решението да не бъдем приети в Шенген идва толкова очаквано и не може да бъде изненада за никой, коментира в интервю за БТА евродепутатът Ангел Джамбазки. Той определи отказът на Нидерландия и Австрия България да бъде приета в Шенген като „тежък шамар за българската политическа класа, която години наред лъжеше българите да направим безброй отстъпки в името на някаква солидарност".


По думите му се е видяло много ясно, че за повечето богати западноевропейски държави Европейският съюз не е солидарен и не е единен. Според него въпросът за Шенген в момента се използва за вътрешнопартийна употреба. „И Холандия, и Австрия имат догодина избори и използват темата да кажат, че няма да допускат мигранти“, смята Джамбазки. От думите му стана известно, че сред причините, които се посочват България и Румъния да не бъдат допуснати, са високи нива на престъпност. „Ако погледнем статистиката на престъпността в Нидерландия ще видим, че нашите бандити са като пионерска дружинка в сравнение с холандските наркоразпространители“, коментира още той.


Според Ангел Джамбазки проблемът на редица държави от Западна и Северна Европа, които ни спират за Шенген, е и икономически. „Ако и когато България и Румъния бъдат приети в Шенген, най-големите шенгенски пристанища ще станат Констанца на Черно море и Солун, а сегашното най-голямо пристанище е Ротердам в Нидерландия. Именно там се генерира много трафик, много стоки и работни места. Съвсем логично тези хора не желаят този трафик да се пренасочва към Констанца и Солун. В момента тези две пристанища са реално отделени от западноевропейските територии с поне няколко шенгенски граници като Кулата, Дунав мост и т.н.“, каза още евродепутатът.


Той посочи, че българските и румънските превозвачи съставляват 25 процента от автомобилния превоз в Европейския съюз, но те чакат десетки часове по границите и така губят своята конкурентоспособност. „Принуждават се да регистрират фирми в Холандия, Белгия и т.н. и плащат там данъци“, отбеляза Джамбазки.


Политикът допълни, че България е изпълнила всички критерии, които трябваше да бъдат изпълнени. „Българското правителство трябва да вземе реципрочни мерки и на следващия съвет, когато бъде застрашен националният интерес“, посочи още той.


Ангел Джамбазки коментира и възможността за затваряне на енергийния комплекс „Марица Изток“. „Ние трябва да запазим собственият си източник на електрическа енергия, който към днешна дата произвежда 48 процента от нуждите на населението“, смята той.


Евродепутатът изрази съмнение, че ще се състави редовно правителство в рамките на 48-то Народно събрание. „Наблюдавайки кандидата за министър-председател на първия мандат, не виждам как той ще бъде изпълнен. Вторият мандат беше заявено, че ще бъде бойкотиран, следват два варианта - или да се направи някаква сделка тип „Хартиената коалиция“, но по-вероятно изглежда да се върви към нови безотговорни избори през март“, каза евродепутатът. Според него това ще доведе до още по-ниска избирателна активност и изкривено представителство, и „ясно ще покаже, че политическата класа не се интересува от тегобите на своите избиратели“.


Джамбазки определи като грешка връщането на възможността да се гласува с хартиена бюлетина. „Това ще даде възможност да се търгува с гласове или невалидни гласове“, допълни той.