Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Вяра, Благоевград - Джамбазки скочи срещу откриването на сръбско консулство в Благоевград


2023-05-18 14:41 | коментара

Евродепутатът и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки настоява служебното правителство да отмени решението си, с което се дава съгласие за разкриване на консулството на Република Сърбия в Благоевград. Джамбазки отправя официално искането си в писмо до министъра на външните работи Иван Кондов, съобщиха от ВМРО.


Джамбазки се мотивира с риск новото консулството да бъде използвано за враждебни действия и подривна дейност.
Евродепутатът отбелязва, че Сърбия е наследник Югославия, която по думите му е била кръвожадна и е провела безжалостна македонизация в тогавашната Социалистическа република Македония. Освен това според него в последните години по никакъв начин сръбската държава не може да се нарече добросъседска или приятелска. "Напротив, напомням нападението срещу екип на БНТ и българите от Западните български покрайнини през юни месец 2022 година. Причината беше репортаж за мина "Караманица" край Босилеград, която и днес продължава да трови водата на Босилеград", изтъква съпредседателят на ВМРО. Той отбелязва също, че е била задържана и паметна плоча на за убитите от Коста Печанац (сръбския и югослваски четнически командир Константин Милованович Печанац -б.р.) през 1917 година, която била крита с години от полицията и местната власт.
Джамбазки изтъква също, че Сърбия все още не е приложила санкциите спрямо Руската федерация (заради войната срещу Украйна - б.р) и отказва да следва общата външна политика на ЕС. Той допълва, че това е в разрез с искането на страната да бъде член на Европейския съюз.


Освен това Ангел Джамбазки е загрижен че за консул на Сърбия в Благоевград е назначен Митко Солаков, който същевременно е и почетен консул на Казахстан. "Държава, отново силно обвързана с Руската федерация", посочва той. Евродепутатът отбелязва още, че в същото време, съпругата на Митко Солаков - Анастасия Солакова, е почетен консул на Сърбия в Пловдив от юли 2020 г. "Остава впечатлението, че едно семейство си поделя представителството на западната ни съседка за почти цяла България и причините за това остават неизвестни за българските граждани, настоява още Джамбазки в писмото си до министъра на външните работи", коментира той.
Съпредседателят на ВМРО отбелязва, че в консулския окръг за Пловдив се обхваща територията на областите Ловеч, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Пловдив, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали, а седалището на новото почетно консулство в град Благоевград включва областите София, Кюстендил, Перник, Благоевград, Враца, Монтана, Видин и Плевен.


Ангел Джамбазки настоява Министерство на външните работи да информира българската общественост по следните въпроси за решенията и целите по отношение на консулството на Сърбия в Благоевград:


Какво налага откриване на Консулство на Република Сърбия в Благоевград?


Какви са причините за назначаването на едно и също лице с функциите консулско длъжностно лице на държавата Казахстан и на държавата Сърбия?


Защо ролята на консулски длъжностни лица е поверена от българската държава в ръцете на двама души, членове на едно и също семейство?


Какъв сигнал смятате, че отправя българската държава в двустранните отношения с Република Северна Македония с решението за отваряне на Консулство точно в Благоевград"