Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.bta.bg - Ангел Джамбазки: Гласувах убедено против Истанбулската конвенция, единствен от българските представители в Европейския парламент


2023-05-10 16:27 | коментара

"Гласувах убедено против този инструмент на джендър пропагандата, наречен Истанбулска конвенция, единствен от българските представители в Европейския парламент", заяви евродепутатът и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки, цитиран от пресцентъра на партията.


С голямо мнозинство Европейският парламент подкрепи днес въвеждането в Европейския съюз на Истанбулската конвенция. Препоръката бе одобрена с две отделни гласувания с над 450 гласа от около 600 участвали евродепутати. Предвижда се след днешното решение Съветът на ЕС също да гласува. Процедурата изисква постигането на квалифицирано мнозинство, а не на единодушие сред държавите от ЕС.


"Насилието над жени и деца е престъпление и като такова трябва да бъде преследвано, осъждано и наказвано! Но Истанбулската конвенция не е документът, който ще предпазва. Тя има далеч по-различни цели", написа евродепутатът Ангел Джамбазки във Фейсбук по повод днешното гласуване в ЕП.


Той смята, че това е пропаганден инструмент на "джендър идеологията" и прокарва политика, която е в разрез с интересите на жените. Според Джамбазки самият документ категорично противоречи на семейните ценности и на основите, върху които са изградени европейските общества.


От ВМРО припомнят, че българският Конституционен съд се е произнесъл по въпроса с приемането на Истанбулската конвенция. Според окончателното становище на съда този документ застъпва правни концепции, свързани с понятието „пол“, които са несъвместими с основни принципи на българската Конституция, посочват от партията.


Присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция не освобождава държавите членки от задължението да я ратифицират сами, заявиха многократно членовете на ЕП, като призоваха останалите шест държави - България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия - да ратифицират Конвенцията незабавно, за да могат да защитават жените в пълния обхват на предвиденото в Конвенцията, се посочва в прессъобщение на Европейския парламент.