Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.blitz.bg - Джамбазки скочи на Истанбулската конвенция, нарече я...


2023-05-12 16:39 | коментара

Мотивът ми (б.р. че е гласувал "против" за Истанбулската конвенция в ЕК) е, че това няма нищо общо с насилието над жени. Това е пропаганда, която се опитва да променя начина на нашия живот. Това заяви в ефира на bTV евродепутатът Ангел Джамбазки.


„Зад фасадата за защита на права и защита от домашно насилие, а се пробутват социални роли на пола, трети полове и всякакви други такива извращения, на които въобще не им е мястото в подобни документи“, добави той.
БЛИЦ припомня, че в сряда стана ясно, че с голямо мнозинство Европейският парламент подкрепи въвеждането в ЕС на Истанбулската конвенция. Препоръката бе одобрена с две отделни гласувания с над 450 гласа от около 600 участвали евродепутати.


Предвижда се Съветът на ЕС също да гласува. Процедурата изисква постигането на квалифицирано мнозинство, а не на единодушие сред държавите от ЕС.


По думите на евродепутата домашното насилие е нещо укоримо, което трябва да бъде преследвано, но не е мястото в подобни документи на „тезите за цялата друга клоунада, която се крие отзад.“


Към септември 2022 г. конвенцията е подписана от всички държави в ЕС и е ратифицирана от 21 от тях (Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Финландия, Франция, Хърватия и Швеция).
България, Латвия, Литва, Словакия, Унгария и Чехия все още не са ратифицирали конвенцията.