Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.trud.bg - Генералният секретар на ЕКР Антонио Джордано: Джорджа Мелони и „Италиански братя“ вдъхновяват консерватизма в Европа


2023-05-14 16:46 | коментара

Семейството е двигател на нашите общества


Истината е по-важна от социологическите проучвания


София е страхотен град


Елитът на партията на Европейските консерватори и реформисти (EКР) се събра на Европейски културен уикенд в София, за да се включи в големия дебат за бъдещето на обществата на континента и да очертае консервативните решения пред колекцията от проблеми на хоризонта. Българският представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки, който е и член на борда на директорите на ЕКР, откри конференцията с думите, че целта на срещата в София е в различни държави да се води разговор за европейските традиционни и патриотични ценности.
„Европейските културни уикенди“ са най-новата инициатива на Партията на Европейските консерватори и реформисти, чийто председател е премиерът на Италия Джорджа Мелони. За конференцията в София дойде и генералният секретар на Партията на Европейските консерватори и реформисти Антонио Джордано, който работи с Джорджа Мелони от десетилетия и е ключов фактор в управляващата партия „Италиански братя“. Той даде специално интервю само за „Труд News“.


- Господин Джордано, каква е политическата рецепта за изненадващия изборен триумф на вашата консервативна партия „Италиански братя“? - На първо място е постоянството. Джорджа е същият човек сега, който беше и преди. Тя не променя светогледа си спрямо броя на харесванията. Когато тя вярва в нещо е решена да действа и да се движи само напред. Това и прави.  Друго условие за успеха е нейната откритост и честност. Хората знаят, че когато Джорда каже нещо, тя държи на своята дума и те могат да разчитат на нея. Тя не се отмята. Така се стигна и дотам хора от опозиционни партии да решат да я подкрепят, да се присъединят към нея. Това беше невероятно. 


- Как медиите в Италия се отнасят към Мелони и към партията ви? - В Италия близо 70% от вестниците са пълни с журналисти, които са леви по убеждение и отразяват нашата партия според своите идеологически предразсъдъци. Има и по-приятелски към нас издания, но информацията, която чуждестранните медии получават за политическия и обществен пейзаж в Италия идва основно от левите журналисти. Знаете, че езикът оформя мислите на хората. Преди се е случвало да говоря с някой извън Италия и да видя как той е убеден, че „Италиански братя“ са екстремно дясна, партия. А това е напълно погрешно.


Но така действа манипулацията. Ако повтаряш, че нещо е зелено непрестанно, в един момент хората започват да вярват, че е зелено, дори и то да няма нищо общо със зеления цвят. По тази причини ние просто трябва да казваме истината, а хората вече започват да я осъзнават. 


- Промени ли се това отношение след идването на Джорджа Мелони на власт? - Да, нещата се промениха, сега има по-обективна информация. Това се дължи на нашето постоянство и желание да представим реалността без да се опасяваме от временни настроения и  харесвания в социалните мрежи, например. Джорджа постигна много. Тя тръгна от основите, от света на обикновените хора и се издигаше постоянно. И продължава да се издига, с умения и компетентност. Гледам как се среща с Папата и световните лидери и сякаш тя ги е познавала цял живот. Тенденцията е да продължава да се издига. Познавам я от 30 години и тя постоянно е във възход. 


- Може ли успехът на „Италиански братя“ да вдъхнови консервативна вълна в Европа? - Убеден съм в това. Ние казваме истината всеки ден, не се влияем от социологически проучвания и политически предразсъдъци и вдъхновяваме консервативните движения. Джорджа е такава, тя не прави компромиси с ценностите си, изслушва всички, после взима решения и действа директно. 


- Какво е впечатлението ви от София и Културния уикенд, организиран от ЕКР? - София е страхотен град пълен с хора, които изглеждат така сякаш се наслаждават на живота и си прекарват добре. Нашите консервативни колеги в България се справят чудесно. Точно това трябва да направим, да излагаме гледната си точка, да казваме истината. Не можем да следваме концепция за равнопоставеност, която дисбалансира и налага джендър идеологията, например. Европейските консерватори и реформисти защитават семейството като двигател на нашите общества.
Антонио Джордано от "Италиански братя" (петият от ляво надясно) с някои от говорителите на конференцията в София.


Ангел Джамбазки, евродепутат: Защитниците на Истанбулската конвенция са в противоречие
Целта на срещата ни е в различни държави да се води разговор за европейските, консервативни, традиционни и патриотични ценности. В рамките на дебата, който беше в Европейския парламент за Истанбулската конвенция, защитниците u се самооборват. Повечето колеги от Западна Европа, които настояваха да бъде ратифициран този документ, изтъкваха като пример повишеното домашно насилие. Защо в страни, които са подписали и ратифицирали документа, насилието се увеличава. Не може да твърдиш, че трябва да направиш нещо, което не работи там, където е приложено и да казваш, че ще работи. И отговорът е, че този документ изобщо не се интересува от такава тема. Легендиран под легитимна кауза като защитата от домашно насилие, този документ се опитва да пробута на втори план всички други теми.


Отвсякъде чуваме „европейски ценности“. Какво е това? Нищо различно от християнските, родолюбивите, патриотични и семейни такива. И тук идва голямото противоречие, което преживява целия европейски континент. То много ярко и видимо се открои през изминалата пленарна сесия в Страсбург, когато голяма част от левицата в Европейския парламент, въпреки решението на много държави, реши да ги задължи да приемат Истанбулската конвенция. Документ, който противоречи на нашето вътрешно законодателство и е обявен от нашия Конституционен съд за несъвместим с него. Видяхме как левицата, несъобразявайки се с волята на хората на останалите държави и техните общества, опитва да наложи нещо, което очевидно не е прието за една не малка част от Централно и Източноевропейските държави.


Херман Терч, евродепутат от Испания: Имаме историческия шанс да променим политическия курс на ЕС
Основната ни задача е да защитим културните си традиции, нашия начин на живот и Европа на националните идентичности. Съществува глобална офанзива срещу традициите, вярата и християнството в Европа. Искат да живеем без правила и това е една от амбициите на левите. Прогресивно се опитват да ни оставят без корени. Имаме исторически шанс да променим политическия курс на Европейския съюз. Време е да се завърнем към ценностите си и да защитим традициите си Карло Фиданца, евродепутат от Италия: Не трябва да отговаряме на цензурата с цензура.


Ако искаме да спечелим битката срещу джендър идеологията, не трябва да падаме в нейния капан и да отговаряме на цензурата с цензура. Субкултурното отричане прави така, че да се пренаписва историята. Това няма как да бъде толерирано повече.


В момента радикализацията се сблъсква с разума. Консерваторите хора обаче не игнорират историята, ние знаем как да се учим от нея. И това е голямата разлика във вижданията ни за развитието на Европа.
Ладислав Илич, евродепутат от Хърватия: Родителите трябва да имат основна роля при избора на образование на децата си.


Християнството не е само религия. Това е исторически доказан начин на живот. Нашите ценности трябва да бъдат съхранени и зачитани, защото това е единственият начин да запазим този континент.


Джендър идеологията създава предпоставки за формиране на насилие, а не обратното, както се твърди. Когато говорим за държавата, нейната задача е да помага на родителите, които имат основна роля при избора на образование на децата си. Истанбулската конвенция не намалява насилието над жени и това е факт! Истанбулската конвенция е в основата на джендър теорията в Европа. Важното е да знаем каква е нашата идентичност и какви са нашите ценности.