Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.bta.bg - Български кинодейци гостуват в Брюксел с филма „Последно полувреме“


2023-05-19 17:25 | коментара

Документалният филм „Последно полувреме“ на Военния телевизионен канал, в копродукция с Файв Стар Медиа Груп, ще гостува в сградата на Европейския парламент в Брюксел на 25 май по покана на българския евродепутат Ангел Джамбазки.


Филмът „Последно полувреме“ представя истинската история за легендарния футболен мач от държавното футболно първенство на България през 1942 г. между софийския клуб „Левски“ и скопския „Македония“, в който „Левски“ печели с 3:0 като гост. Действието се развива по времето на Втората световна война, когато немските войски окупират Югославия, а българската армия влиза във Вардарска Македония, съобщават от Информационния център на Министерство на отбраната.


Авторите на съвместната продукция се противопоставят на фалшификациите в македонския игрален филм „Трето полувреме“ (2012 г.) - копродукция между Македония, Сърбия и Чехия. 


Излъчването и разпространението на македонския филм не остава без политически отзвук. Български евродепутати тогава протестират в писмо до ЕК, в което осъждат „опита да се манипулира балканската история“ и да се „насажда омраза“ от държава-кандидат член за ЕС към нейни съседи. 


Българският екип е с изпълнителен продуцент Тома Иванов, сценаристи проф. Димитър Недялков и Степан Поляков, режисура Степан Поляков и Цветелина Василева. Според режисьора Степан Поляков филмът „Последно полувреме“ е есенцията на документалното кино. Четиридесет и седемте минути са изцяло от архивни кадри, а гласът зад кадър е на британския актьор от БиБиСи Тери Рандъл. Премиерата на „Последно полувреме“ беше в Информационния център на Министерство на отбраната през 2021-а.