Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Струма, Благоевград - С вкусна пъстра трапеза от местни специалитети на хората от Родопа и Рила планина за шеста поредна година община Белица отбелязва своя празник


2023-09-26 09:16 | коментара

Под надслов "С любов и вяра в общите ценности" за шеста поредна година община Белица отбелязва своя празник. Още в ранния следобед в планинското градче беше подреден базар "Произведено в Белица", на който местни производители, занаятчии, животновъди и земеделци изложиха продукцията си. Ръчно изработени сувенири, свързани с емблемата на общината - мечките, представиха местни занаятчии. Освен тях на щандовете бяха подредени още украшения, плетива, картини.
Част от изложените на щандовете сувенири са резултат от работата по съвместен проект на Общината и читалище "Георги Тодоров 1885".


"В момента развиваме плетачество, дърводелство, изработваме различни сувенири", разказа пред БТА Вера Андреева, която е част от проекта за съхраняване на местни занаяти. По думите й са необходими усилия, за да се съхранят старите занаяти, но интересът се увеличава и все повече хора се опитват да ги усвоят, а и все повече търсят занаятчийска продукция.


Символът на Белица - мечките, присъстваха осезаемо на щандовете в центъра на Белица. Гипсови декорации, изработени от местния производител Гергина Мадолева, се предлагат основно на територията на Парк за мечки - Белица, но днес бяха сред акцентите на базара. Наред с тях бяха изложени и декорации с природни мотиви. Младата производителка сподели, че преди няколко години се е включила в проект на читалището и Общината, реализиран по трансграничната програма с Република Северна Македония, което е дало тласък на работата й.
В центъра на планинското градче днес можеха да се дегустират млечни продукти от малки ферми на местни животновъди, а земеделци отрупаха щандовете с богата реколта, която са отгледали в района. Част от нея неизменно е белишкият боб, популярен със своите вкусови качества. По думите на Мехмед Джамбазки, който отглежда крави и телета и наред с това е земеделец, продукцията се пласира, защото "хората вече търсят истинското". По думите му обаче ниските изкупни цени в мандрите, както и недостатъчното субсидиране и утежнени административни процедури отказват много от местните животновъди и производители. "Сред младите хора специално за отглеждането на крави няма интерес, преди години във всяка къща в Белица се отглеждаха, но вече почти никой не го прави", посочи Джамбазки.


"Искаме да стимулираме занаятчийството, животновъдството, да се възродят", каза кметът на Белица Радослав Ревански. Той посочи,че като кмет държи на местното, на произведеното в Белица, а традиционният празничен базар е един от начините тази продукция да бъде изложена.


По време на празника на община Белица кметът Радослав Ревански обяви, че ще се кандидатира за трети мандат на предстоящите местни избори. Официални гости бяха народните представители от политическа партия "Движение за права и свободи" Хамид Хамид, Небие Кабак и Елхан Кълков, областният председател на ДПС - Благоевград Ведат Хюсеин, както и кметове на общини от региона и страната.


"Понеделник за Белица също ще е празник, защото ще се регистрира Радослав Ревански за следващ мандат", каза пред жителите на общината народният представител от ДПС Хамид Хамид.


На празничния за Белица ден общинският кмет отчете и значителното увеличение в туристическия интерес към планинското градче, като посочи, че годишно хиляди туристи посещават общината. Най-атрактивните дестинации са Паркът за мечки - Белица, който е на няколко километра от общинския център, както и атракционното влакче "Рила фън парк", разработено от местен предприемач.


"Една от целите за развитие на община Белица е планинският курорт Семково", каза Радослав Ревански. В момента се извършва рехабилитация на пътя до курорта, като една част вече е завършена. "В момента се работи по две трети от пътя, средства са осигурени и се надяваме в бъдеще с курорта да се разкрият работни места и повече хора от региона да остават тук", каза още кметът на Белица.
25.09.2023