Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.bta.bg - Призив да се разследва ескалацията на напрежението в Северно Косово отправиха евродепутати


2023-10-04 12:18 | коментара

Евродепутати призоваха за  връщане към диалога между Белград и Прищина и за пълно и обективно разследване на сблъсъка в Северно Косово, при който бяха убити четирима души, предаде Танюг. 


Напрежението в Косово отново ескалира, след като косовската полиция влезе в сблъсък с  група тежко въоръжени сърби на 24 септември в село Банска в Северно Косово, където живеят предимно косовски сърби. Трима членове на групата и един косовски албански полицай бяха убити при престрелките. Това е най-сериозното изостряне на ситуацията в Косово за последните години. Доскорошният заместник-председател на най-голямата партия на косовските сърби „Сръбска листа“ Милан Радойчич пое в петък отговорност за събитията. 


Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово. Прищина и Белград водят преговори с посредничеството на ЕС за нормализиране на отношенията си. 


На вчерашната дискусия в Страсбург, посветена на последната ескалация на напрежението в Косово, евродепутати заедно с представители на Европейската комисия и Съвета на ЕС настояха също виновните да бъдат изправени пред съда. 


Испанският държавен секретар по европейските въпроси Паскуал Наваро-Риос, който откри обсъждането, припомни, че върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел е призовал двете страни да установят мир и да се върнат към диалога, а в края на дискусията той осъди атаките в Банска и призова отговорните да бъдат съдени. 


Докладчикът на ЕП за Сърбия Владимир Билчик каза, че ситуацията на място сериозно е ескалирала и че през последните 10 години "не сме имали такова насилие". 


"Необходимо е задълбочено разследване. И двете страни имат огромна отговорност да се върнат към диалога", каза Билчик. 


Билчик подчерта, че с идването на косовския премиер Албин Курти на власт диалогът е започнал да  върви по-трудно и да спира вместо да напредва. 


"Трябва да разберем какво точно се случи на 24 септември и имаме нужда от обективни факти. Нямаме нужда от повърхностно приписване на вина. Стабилизирането на Балканите пречи на Русия, дестабилизацията е в неин интерес. Единственото решение е мирен диалог и завръщане на масата за преговори“, подчерта Билчик. 
Френският евродепутат Жан-Лен Лакапел оцени, че ако някой е отговорен за конфликта между Белград и Прищина, това са ЕС и правителството в Прищина. 


Той призова за въвеждане на санкции срещу косовския премиер Албин Курти и подчерта, че нападенията срещу сръбското население в Косово са останали без последствия. 


На дискусията присъстваха и евродепутати, които най-силно осъждат Сърбия по повод случилото се, като Тонино Пицула (Хърватия), Виола фон Крамон (Германия), Илхан Кючюк и Ангел Джамбазки (България). Те поискаха Сърбия да бъде осъдена, да се въведат мерки срещу Белград или да се спрат инфраструктурни проекти. 
По време на дебата те изразиха безпокойство от, както посочват, струпването на сръбски войски на границата с Косово и поискаха изтеглянето им. 


Фон Крамон призова Сърбия да участва активно в разследването на събитията в Банска и да установи всички отговорни лица, а ЕС заедно с НАТО да съставят план за действия при спешни ситуация в Северно Косово.