Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.clubz.bg - Само 7 наши евродепутати подкрепиха резолюция за елиминиране на „Хамас“


2023-10-19 12:37 | коментара

Само 7 български евродепутати осъдиха атаката на „Хамас“ в резолюция, призоваваща за елиминирането на организацията и за хуманитарна пауза на сраженията.

 

Това показа справка на поименния вот на резолюцията, приета днес с 500 гласа „за“, 21 „против“ и 22 „възържал се“.

 

Текстът е подкрепен от Александър Йорданов, Андрей Ковачев и Андрей Новаков от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП), Иво Христов от БСП и групата на социалистите (СиД), Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) и „консерваторите“ Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков от ВМРО.

 

Останалите 10 български представители не са участвали в гласуването.

 

ЕП осъди терористичните нападения на „Хамас“ срещу Израел, като същевременно изрази сериозна загриженост във връзка с влошаващото се хуманитарното положение в Ивицата Газа. Евродепутатите заявяват подкрепата си за Израел и народа му и подчертават че терористичната организация „Хамас“ трябва да бъде елиминирана.

 

Същевременно обаче всички действия на Израел трябва стриктно да спазват международното хуманитарно право.

 

Има опасност атаките на „Хамас“ и израелската реакция да доведат до цикъл на все-по голямо насилие в региона. Поради това членовете на евродепутатите призовават за хуманитарна пауза на сраженията и подчертават, че нападенията срещу цивилни лица, включително служители на ООН, медицински работници и журналисти, както и срещу гражданска инфраструктура, са сериозно нарушение на международното право.

 

В резолюцията се изразява се изразява своята дълбока скръб за загубата на стотици невинни човешки животи и ранените при неотдавнашния взрив в епископалната болница „Ал Ахли“ в Газа. Евродепутатите настояват за независимо разследване съгласно международното право, което да установи дали е било умишлено нападение и военно престъпление. И ако е така, извършителите трябва да бъдат подведени под отговорност.

 

Сериозна загриженост предизвиква хуманитарното положение в ивицата Газа. ЕП призовава международната общност да продължи да увеличи предоставянето на хуманитарна помощ за цивилното население в тази зона. Те призовават Египет и Израел да си сътрудничат с нея за създаване на хуманитарни коридори към Газа.
Разследване на ролята н Иран, Катар и Русия

 

Резолюцията осъжда подкрепата на Иран за „Хамас“ и други терористични групи в Ивицата Газа. Евродепутатите отново призовават за включване на целия Корпус на гвардейците на ислямската революция и ливанската групировка „Хизбула“ в списъка на ЕС на терористичните групи. Те настояват и за щателно разследване на ролята на Иран, и на държави като Катар и Русия във финансирането и подкрепата на тероризма в региона.