Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.euractiv.bg - Джамбазки обвини в “истински фашизъм“ членове на македонската делегация в ЕП


2023-11-23 12:54 | коментара

Крайнодесният български евродепутат Ангел Джамбазки (ВМРО) предизвика възмущение в четвъртък  в Европейския парламент, след като обвини македонските парламентаристи, присъстващи в Страсбург, че проявяват „истински  фашизъм“.

 

Евродепутатът от групата на Зелените Райнхарт Бютикофер реагира гневно и настоя Джамбазки да бъде изгонен от заседанието, което не се случи.

 

Джамбазки започна да говори за „фашисти“, защото беше провокиран от речта на северномакедонската представителка Жаклина Пешевска, която му каза, че той е “лош пример“ за евродепутат.

 

Пешевска каза, че тя има много приятели в България, която не се държат като Джамбазки и са с много по-европейско поведение от него.

 

Това явно ядоса българския евродепутат, която обясни, че личните нападки срещу него били заради факта, че е българин и личната критика е проява на фашизъм.

 

По време на своята реч Джамбазки призова за осъждане на престъпленията на болшевиките в Македония, които са довели до смъртта на хиляди хора.

 

Той цитира докладите на Европейската комисия, че има нарастване на езика на омразата към българите в северномакедонските медии. Той настояваше медиите да бъдат някак санкционирани от правителството, защото тази реч на омразата е култивирана.

 

През февруари 2022 година Джамбазки сам се забърка във фашистки скандал, след като негов жест с ръка бе уподобен от неговите колеги като фашистки поздрав. След това българинът заяви, че интерпретацията е була дълбоко погрешна и поиска извинение.

 

След инцидента в Страсбург той бе предупреден от председателя на ЕП Роберта Мецола, че след проверка може да бъде наказан строго.

 

Джамбазки се изказа в дебата за обвързването на еврофондовете с върховенството на закона след решението на Съда на ЕС, че такъв механизъм може да действа законно в ЕС. Той говори пламенно в защита на Унгария и Полша, които в последствия бяха засегнати от механизма. Джамбазки приключи изкзването с  „Да живее Орбан!“, „Да живее Качински“, „Да живее Европа на нациите“.

 

После вдигна ръка, но се получи твърде противоречив жест, предвид словото му в защита на националисти.

 

Манфред Вебер, председател на най-голямата парламентарна група – Европейската народна партия –  осъди остро жеста в Туитър:

 

„По време на днешния дебат относно върховенството на закона, евродепутатът

 

Ангел Джамбазки показа „хитлеров поздрав“ в пленарна зала. От името на Европейската народна партия ние осъждаме това възможно най-сурово. Това е обратното на това, което Европейският парламент подкрепя и призоваваме за незабавно санкциониране“.