Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Труд - Западните Балкани отново във фокуса на Европа


2023-12-01 12:33 | коментара

Развитието на Западните Балкани ще бъде дискутирано в София от високопоставени европейски политици и експерти в областта на геополитиката, международните отношения и националната сигурност. Шестата конференция "Западни Балкани" е организирана от Фондацията за европейска реформа New Direction, вицепрезидент на която е членът на Партията на Европейските консерватори и реформисти и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки. Съорганизатори са "Варшавски институт" и Младежка мрежа за европейска демокрация (EDYN).


Във форума, който ще бъде открит от Джамбазки на 2 декември в НДК, ще бъдат обсъдени ключови теми като процеса на разширяване на ЕС към Западните Балкани, сигурност миграция и външна намеса, медийната свобода, руската агресия срещу Украйна и др. Ще се проведе и кръгла маса за млади политически лидери на тема "Бъдещето на Западните Балкани".


Страните от Западните Балкани, геополитически и исторически, принадлежат към Европа и тяхното присъединяване към Европейския съюз е естествен процес, определен като приоритет на срещата на върха на Европейския съвет още през 2003 г.