Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Труд - Ангел Джамбазки, съпредседател на ВМРО и председател на делегацията на ВМРО в групата на ЕКР в ЕП: В Австрия няма мигранти, преминали през България


2023-12-04 12:36 | коментара

Страните от Западните Балкани плащат цената на политическите битки в Брюксел

В Австрия няма нелегални мигранти, преминали през България и Румъния. Това заяви Ангел Джамбазки, съпредседател на ВМРО и председател на делегацията на ВМРО в групата на ЕКР в ЕП, по време на шестата конференция "Западни Балкани", която се проведе в Националния дворец на културата. "Австрия казва "ние не желаем разширяване на Шенгенското пространство, защото идва нелегална миграция". Само че няма нито един нелегален имигрант, влязъл в Австрия и минал през Румъния или България. На този човек или трябва да са му подарили грешна карта на Земното кълбо, рисувана много отдавна от третокласник, или някой просто го е пуснал там с парашут. Нелегалните имигранти, които се озовават в Австрия не минават по този път. Този аргумент е фалшив и не е верен", каза Джамбазки и подчерта отговорността именно на Австрия и Германия за нелегалната миграция.


Той наблегна на факта, че почти без изключения държавите - кандидати (или бъдещи кандидати) се стараят да изпълняват критериите за присъединяване.


"Има какво да се желае по отношение на критериите за спазване на човешки права и право на самоопределение от Белград и от Скопие. Това е основният препъникамък за започване на мащабни преговори за присъединяване на всички държави от Западните Балкани към Европейския съюз. И тук е място да призовем обществениците в Сърбия и Северна Македония да направят така, че да не спъват всички останали. Да не ги бавят, да не губят тяхното време, защото нито Косово, нито Албания, нито Босна, нито Черна гора заслужават да губят политическо време заради поведението на властите в Скопие и до голяма степен в Белград", каза Джамбазки.


Членът на Европейския парламент наблегна специално на трансформацията, която се случва в ЕС, както и на факта, че страните от Западните Балкани плащат цената на политическите битки в Брюксел.
Шестата конференция "Западни Балкани" се организира от Фондацията за европейска реформа New Direction, чийто вицепрезидент е Ангел Джамбазки. Съорганизатори са"Варшавски институт" и Младежка мрежа за европейска демокрация (EDYN).


Развитието на Западните Балкани бе дискутирано в София от високопоставени европейски политици и експерти в областта на геополитиката, международните отношения и националната сигурност.