Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.novinite.bg - Наши евродепутати единни за българската общност в Македония


2015-02-24 09:53 | коментара

Българските евродепутати Ангел Джамбазки, Андрей Ковачев и Сергей Станишев членове на Комисията по външни работи и на Съвместния парламентарен комитет ЕС-Бивша югославска република Македония, се включиха активно в работата по резолюцията за Македония. 


Евродепутатите са единни в опасенията си за нарастващото междуетническо напрежение в страната и призовават всички политически партии активно да защитават фундаменталните права на всички граждани независимо от техния произход. 


Благодарение на българските евродепутати бяха приети важни текстове, отнасящи се за българската общност в Македония. Резолюцията насърчава и усилията за съвместното честване на общи исторически събития и личности със съседните държави-членки на ЕС. 


В резолюцията бе включен и текстът, изразяващ съжаление, че откритото заявяване на българска идентичност и/или етнически произход продължава да има отрицателни последствия за много граждани и често води до манипулативно използване на правосъдната система, негативни кампании в средствата за масово осведомяване и неравностойно третиране от страна на работодатели и органи във връзка със социални възможности. 
Очаква се Европейският парламент да приеме резолюцията по време на пленарното си заседание през март.