Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Марица, Пловдив - Ангел Джамбазки, евродепутат: Отвращението от политиката устройва тези, които консумират властта


2024-04-03 10:50 | коментара

- Господин Джамбазки, защо една договорена и рутинна ротация в сглобката на властта доведе до предсрочни избори?


- За мен обяснението е в това, че моите колеги, които се занимават с политика на този етап, се водят от дребнави лични конюнктурни интереси. Има пълно разминаване между това, което говорят, и каквото правят. Това разминаване побърква хората, изнерви ги, отблъсква ги от гласуването. Но това не е случаен ефект. Колкото по-малко хора излизат да гласуват, толкова по-добре за тези, които консумират и упражняват властта. Нормалните хора гледат с отвращение на политиката. Всичко е лични спорове. Кой с кого се скарал? Кое министерство отстъпил или не отстъпил? Важните неща остават на заден план.
Ето в Пловдив има няколко големи транспортни фирми, които дават хляб на хиляди хора. Покрай тях живеят и се хранят рекламисти, счетоводители, юристи, данъчни консултанти, вносители на горива и смазочни материали, резервни части, каквото ти хрумне. Това е третият по големина български бизнес. Какво направи правителството за тях? Излъга ги, че ще влязат по въздуха в Шенген, при положение че 97% от износа ни е по земя.


- Можеше ли да се стигне до конституционна криза заради промените, свързани със служебното правителство?


- Христо Иванов и групата около него такава реформа направиха на Конституцията, че сега президентът, когото те не харесват, е принуден да избира служебен премиер между знакови лица от ГЕРБ. Какъвто е и шефът на Сметната палата Димитър Главчев, ярка политическа фигура, избрана на сегашния си пост благодарение на Бойко Борисов.
В тази реформа има още нещо отвратително и глупаво, но пак конюнктурно. Това беше абсолютно неразумната идея и възможност лице с двойно гражданство да става български министър или депутат. Може да е някой африкански футболист, дошъл да рита в наш клуб, и да го направят президент.
А защо Ердоган чрез гласуващите хиляди български турци да не направи така, че българският министър-председател или военен министър да е роден в Турция. И съответно да следва турската национална политика.
Но вече стана ясно за кого е правена тази промяна. За някаква женица, която са я бутали да стане министър на вътрешните работи, но се оказа с двойно гражданство.


- А как приемате мантрата, че конците на родните политици се дърпат от чужди посолства?


- Тя не е мантра, това е факт. Винаги влиянието на всяко едно посолство стига дотам, докъдето му позволяват местните управленци. Когато те се страхуват да не бъдат вкарани в някакъв черен списък, или така наречения закон "Магнитски", който е американски финансов инструмент, очевидно имат от какво да се притесняват. Стара истина, че в година на избори американските посолства по света замразяват своята дейност, докато се смени администрацията. Външната политика на САЩ обикновено е отговорност на
Демократическата партия. Съответно хората, които са изпратени, следват политиката на президента Байдън. И затова сме приели да гледаме гейпаради, тъпотии и други такива, защото това е дневният ред на Демократическата партия. Ако се върне на власт президентът Доналд Тръмп, тази политика ще бъде силно намалена и замразена.
В дните на преговорите за кабинет американският посланик няколко пъти посети президентството и Народното събрание. Демонстративно, видимо.
Аз съм далеч от мисълта, че други хора не са зависими от друго посолство, да речем, руското или турското. Но в момента те просто не са в силната позиция.
Абсолютното задължение на тези, които са назначени за слуги на народа, е да гледат първо българския интерес. И после да строят вече политики и други такива неща. Но тук е обратно. Тук памперсът на това управление се наричаше евроатлантизъм, която стана най-омразната дума в обществения разговор.
Парадоксът е, че тези хора, които тръбяха, че са най-големите евроатлантици, всъщност с поведението си правят така, че отвращават най-много българската нация от тази дума.


- С наближаването на евроизборите пак се заговори как българите приемат общоевропейските ценности.


- Какво значи "европейска ценност"? Аз питам винаги моите колеги в Европейския парламент. Кажете ми една европейска ценност, различна от християнските или общочовешките. Смяна на пола, гейпарад? Не, благодаря! Кого го интересува това? Освен някакви объркани души, които може би заслужават някаква форма на подкрепа или съчувствие, но не и да бъдат основната тема в обществото.
Такива теми трябва да бъдат икономиката, здравеопазването, образованието.
Войната в Украйна направи така, че доставките на основни суровини за производство, като газ и нефт, стават скъпи и невъзможни от една страна. Точно в този момент тези смешни хора във вавилонската кула в Брюкселрешават да спрем доставките от Русия, да ги докараме от другаде, да е малко по-скъпо, но затова пък ще спрем и тецовете. За още по-голям купон, да дигнем цената на ток. Ядрената енергия и тя не е много екологична. И нея няма да я има. А като я няма и нея, ще залагаме на забрани за дизеловите двигатели, да излиза направо лавандула от ауспуха. Супер, само че няма да стане.
А какво ще стане, ако Германия не произвежда автомобили? Нищо, няма да има работни места. И какво ще последва? В Пловдив ще затворят заводите, които произвеждат за тези автомобили фарове, електроника, седалки. Накрая ще се внасят сглобени коли от Китай.
После умниците от Брюксел казват: "Абе не е достатъчно, че спряхме изгодния газ и нефт. Не е достатъчно, че затваряме въглищните централи. Защо не вземем да вдигнем цената на въглеродните квоти, да не може никой нищо да работи?". Ето, вдигнаха ги. Какво стана сега? В нашите тецове вече започнаха да съкращават работници.


- Земеделските протести станаха ежедневие в Европейския съюз, защо се стигна до тях?


- Уж заради грижа за природата Брюксел задължи земеделците всяка година да възстановяват някакви площи, на които да има само маргаритки. Само трева, от която не може да се храниш.
После ситурно ще обърнат внимание и на кравешкия метеоризъм. За тези, които не знаят, това е газът, който кравата произвежда, след като дъвче тревичка. И понеже правят много газ, ще се ликвидират тези крави. А в Централна и Западна Европа консумират предимно телешко месо. Това е тяхната култура. Както при нас предпочитаме свинско или пилешко. Значи следва директива: Няма да гледате крави повече, защото много замърсяват въздуха.
В същото време всичко произведено в Европа е много скъпо заради стандартите за екология, за чистота, за контрол и така нататък. Така държави, които не спазват такива изисквания, имат по-евтина продукция. Сега от ЕК се канят да сключат търговско споразумение с Латинска Америка, което да позволи огромен безмитен внос в ЕС на телешко и говеждо, на всички тези продукти, които там се произвеждат много.
Но досега не бяха конкуренти заради дългия път и митата. Когато махнат митата, Европейският съюз ще бъде залят от аржентинско и бразилско говеждо, телешко и т.н. Т.е. допълнителен шамар върху производителите тук.


- Какво може да се промени, ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ?


- Всички чакат Тръмп, който да обърне тренда. И за това има логично обяснение. Както навремето СССР изнасяше революция навсякъде, и беше огромен геополитически полюс, който можеше да наложи болшевизма в цяла Източна Европа, Африка и Азия. Изнасяше идеология с пари. Купуваше местните аборигени, даваше им възможност за власт, управление, образование. В София имахме Институт за чуждестранни студенти, където някакви хора, живели дотогава в колиби, идваха тук да стават големци. По същия начин в момента елитът на Демократическата партия на САЩ, не много голяма, но много заможна имотна група, налага своята идеология навсякъде по света през мрежа от неправителствени организации.
Между другото, в американското общество има огромно разделение. На хора, които искат да живеят нормално, и такива, които искат да им налагат трансджендър образование в детската градина. И ако откажеш да си дадеш детето, ти го вземат. Това не е смешка.
Американският финансов елит чрез соросоидни НПО-та финансира цветни революции.
След което задължително започват с гейпарадите, но и налагат системата си на икономическо изсмукване. Заради войната доставките на газ и нефт от Русия бяха спрени. Американците казаха: чудесно, ще ви доставим наш втечнен газ, но той струва два-три пъти повече, няма проблем, ще си го купите. Само че САЩ дават държавни субсидии, ако европейско предприятие отиде в Америка. Така деиндустриализират Европа.
Кой ще отиде в САЩ? Няма да отидат гумаджийниците, леярите и ковачите. Ще отиде голямата промишленост.
***

ВИЗИТКА
Ангел Джамбазки е роден през 1979 г. в София. Завършва право в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски,,. Член е на ВМРО от 1997 г., като през годините е заемал различни постове в структурата на организацията. В периода 2007-2014 година е общински съветник в Столичния общински съвет. От 2022 до 2024 г. е съпредседател на партията заедно с Александър Сиди и Искрен Веселинов. През 2014 година е избран за евродепутат от квотата на бившата коалиция "България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден,,. През 2019 г. отново е преизбран за български представител в Европейския парламент с листата на ВМРО-БНД.
02.04.2024 г.