Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.bta.bg - Общите проекти с Република Северна Македония и Сърбия и развитието на туризма обсъдиха участниците в местната конференция "Европа на Балканите: Общо Бъдеще" в Кюстендил


2024-03-21 11:52 | коментара

Общите проекти със съседните Република Северна Македония и Сърбия и развитието на туризма в района обсъдиха участниците в местната конференция "Европа на Балканите: Общо Бъдеще" в Кюстендил, където днес беше открит и Национален пресклуб на агенцията.  


БТА се стреми да не бъде само национална агенция на България, а да бъде достоверен източник на информация за новини от всички балкански страни, каза по време на конференцията генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Агенцията има пресклубове с постоянни кореспонденти в три от съседните държави със своите пресклубове в Скопие (Република Северна Македония), в Букурещ (Румъния) и в Анкара (Турция). Национален пресклуб на БТА с кореспондент има и в Босилеград, в Западните покрайнини в Сърбия, като е планирано да има такъв и в Белград и Атина (Гърция). Вълчев  посочи, че следваща цел на агенцията е да продължи по Коридор №8 и агенцията да има пресклубове в районите, населени с българи в Албания. 


Важно е Националният пресклуб в Кюстендил да работи активно, посочи посланикът на България в Република Северна Македония Ангел Ангелов и добави, че от една страна пресклубът е на Коридор номер 8, а от друга - на две граници – със Сърбия и с Република Северна Македония. 


Посланикът обърна внимание, че има движение между България и двете държави. Ангелов поясни, че има туристи от Република Северна Македония в Кюстендил, както и македонски магазин в града. Посочи и че хората от Босилеград често посещават Кюстендил, за да се лекуват или да пазаруват.  


Общините в област Кюстендил участват в общи проекти със съседните държави, които се реализират както досега, така и в бъдеще, има вече няколко успешно завършени проекти, а ни предстои реализацията на новите, които се подготвят, каза областният управител на Кюстендил Александър Пандурски. 
Европейският съюз ни дава възможност да използваме трансграничните програми и заедно с нашите партньори в Република Северна Македония и Република Сърбия, нашите общини участват в подобни инициативи и общи проекти, отбеляза Пандурски.  


В Европейския парламент се разглежда инструмент за финансиране на Западните Балкани, който ще бъде част от кохезионната политика. Това каза по време на конференцията българският евродепутат от групата на Европейските консерватори и реформисти/ВМРО Ангел Джамбазки. 


"В този инструмент има наши предложения, които успяха да влязат, и те са свързани с това, че финансирането трябва да бъде обвързано със спазването на основните базови човешки права", заяви евродепутатът и поясни, че това важи и за българите в Република Северна Македония, и за тези в Сърбия, както и за другите общности на Балканите. Той прогнозира, че гласуването на този инструмент може да се случи или периода 10-12 април или 22-25 април. 


Амбициите ни са Кюстендил да се върне на туристическата карта на България, каза по време на местната конференция  заместник-кметът на община Кюстендил Кристиян Иванчов.  


Във връзка с целите на ръководството на общината, заместник-кметът каза, че те са основно в туризма и в неговото развитие. В тази връзка Кристиян Иванчов отбеляза част от даденостите на Кюстендил – минерална вода, като се популяризират нейните лечебни свойства, близост до планината, културно-историческите дадености.  
Разширените функции на Областните информационни центрове и предстоящите процедури по различни програми представи управителят на ОИЦ – Кюстендил Любомира Велинова. От миналата година центровете имат възложени и допълнителни функции, сред които разясняване на подхода Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ). По думите й одобрението на концепции за ИТИ за Югозападния регион за планиране вече е към своя край и скоро ще бъдат публикувани концепциите, които преминават първи етап на оценка. Проектите са важни, тъй като са тези, които ще бъдат реализирани в следващите няколко години в нашата област, допълни тя.  


Финансирането от Европа може да помогне за представяне на забележителностите в страната ни и за привличане на туристи. Това каза Боян Милушев от "БМ Вижън", която е сред водещите компании, специализирани в създаването на продукти, базирани на новите технологии. Според него страни с по-слаб потенциал от гледна точка на туризма в сравнение с България се презентират много повече от нас. 


Чрез възможностите за финансиране от Европа трябва да изградим глобална визия за промотиране на културно-историческите ни забележителности, на които страната ни е богата, за да е атрактивно за модерния турист, каза Милушев. 


С проекта "Европа на Балканите: Общо бъдеще", който БТА изпълнява с подкрепата на Европейската комисия, агенцията си поставя за цел да предоставя информация на широката общественост и да насърчава открит диалог относно политиката на сближаване на Европейския съюз и да представя резултатите на местно ниво и изпълнението на политическите приоритети на Европейския съюз. 
/ЛРМ/