Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Стандарт - Пиринско избира 11 войводи


2014-09-11 | коментара

Времето минава, датата на вота наближава. Една мъдрост казва, че има място за всички под слънцето. Това сигурно е вярно, но не и когато става дума за избори. Стотици са мераклиите в Пиринския край, но само 11 от тях ще се превърнат от кандидати в депутати. А Битката за Благоевград ще е безмилостно жестока. И няма да мине без показване на мускули. Защото в битката за доверието на избирателите се пускат бивши министри, ексшеф на контраразузнаването, войвода, че и едно люто "македонско девойче".
Първата ръкавица за словесен двубой вече бе хвърлена от водача на листата на "БСП лява коалиция" Кристиан Вигенин към бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който за пореден път е начело на ГЕРБ в Пиринско. "Надявам се на истински мъжки дебат с г-н Вигенин, на който ще мога да му поднеса добри изненади", коментира Цветанов поканата. Точно с водача на БСП в Първи МИР бе най-голямата драма в навечерието на предизборната кампания. Не мина без драми, разправии и скандали при социалистите около номинирането на Вигенин за водач от централното ръководство на партията. Макар той да получи едва 2 гласа от областния съвет, остана начело на листата.
Борбата кой да води "бащина дружина"
със сигурност ще доведе до загуба на гласове на предсрочните парламентарни избори. "След цялата история лидерите уверяват, че ще работят на 100% за кампанията, но обикновените членове на БСП са демотивирани, защото не се чува гласът им. Питат ги, а после не зачитат мнението им. Дори понесоха упреци, че цепят партията и нарушават дисциплината", твърдят червени активисти. Големият печеливш от тези крамоли при тях може да се окаже АБВ. Водач на тяхната листа е народната певица Николина Чакърдъкова, наричана Славея на Пирин. Пяла е във всички села и паланки в Пиринско, харесвана и обичана от хората като певица. "Сега имам по-важна работа от пеенето. Винаги съм имала гражданска позиция, бунтар съм", казва тя. И е категорична, че няма да отстъпи по нищо на мъжете в предизборната битка. А конкуренцията наистина е сериозна. ДПС залага на двама досегашни депутати в битката за Пиринско -
на първите две места са бившият зам.-председател на НС Алиосман Имамов и Ахмед Башев
Предизвикателството за партията е дали ще успее да вкара трима депутати, нещо, което е постигала. Но това много зависи от избирателната активност. Листата на Реформаторския блок пък води генерал Атанас Атанасов, бивш шеф на Национална служба "Сигурност".
Николай Бареков заложи на финансиста Светлин Танчев. Негов подгласник е жената, с която лидерът на ББЦ живее на семейни начала - Мария Календерска, пиар експерт и шеф на Контролната комисия на партията. Тя роди син на Бареков преди няколко месеца. Патриотичният фронт НФСБ - ВМРО залага на познато в региона лице - евродепутата и зам.-председател на войводите Ангел Джамбазки. Илиян Тодоров за втори път след 2013 г. ще води кандидатдепутатската листа на партия "Атака" в Пиринско. Приемам избора аз да водя листата като истинско предизвикателство, след като тук водачи са Цветан Цветанов и Вигенин, сподели той.
Поглед назад сочи, че и през 2009 г., и през 2013 г. на парламентарните избори почти всички места отиват при трите големи партии - ГЕРБ, БСП и ДПС. Преди пет години само РЗС на Яне Янев и "Атака" взеха по 1 мандат. Миналата година от 11 мандата 10 бяха за трите партии - ГЕРБ взе 5, БСП - 3, а ДПС - 2. Последният бе за "Атака". Според социолози и този път за другите партии ще останат за разпределение не повече от 1-2 мандата. Но за повечето от тях голямата дилема ще е да прескочат 4%-та граница, чак тогава ще смятат гласовете си в Пиринско. Истината е, че никой не смята да се предава без бой. Защото в Пиринския край си длъжен да си войвода. В противен случай си обречен да загубиш. Финалът на 5 октомври ще покаже кой е победителят и на кого не са му излезли сметките.
Стр. 14