Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.dariknews.com - Джамбазки ще сезира ЕК за циганския блок в


2015-04-15 12:25 | коментара

Община Варна погазва законите с проекта си за социален цигански блок в кв. "Аспарухово", смята българският евродепутат и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Затова той ще внесе сигнал до прокуратурата и до Европейската комисия за намерението на общината да строи такъв блок. По думите на европейския представител този план е дискриминационен и антинационален.

 

Жители на квартал „Аспарухово” са се обърнали за съдействие към евродепутата по повод проекта на общината да строи социален блок с европейски пари. Джамбазки се срещна с инициативния комитет в кв. „Аспарухово”, за да се запознае с намеренията на Общината, както и с причините за недоволството на хората. Те са направили и подписка, която е депозирана в Община Варна.

 

Според Ангел Джамбазки около въпросното строителство на т.нар. социален блок или „цигански социален блок”, както го определя той, има прекалено много неизвестни. На първо място е спорна необходимостта от подобно строителство и то точно в квартал с циганско население.

 

Евродепутатът смята, че ако задачата е да се реши жилищният проблем на циганските семейства, то това е чиста форма на дискриминация спрямо останалите. Той подчерта, че не бива да се създават специални правила и специални проекти за циганите. На второ място всеки по общия ред може да кандидатства за общинско жилище, без да налага нарочна програма, която е реална дискриминация на база произход.

 

Евродепутатът ще се запознае с подробните устройствени планове на циганските махали, както и сметките и разчетите за харчовете по т.нар. "Проект за приложение към План на Община Варна за интегриране на българските граждани от ромски произход и други български граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация 2014 – 2020 година".

 

Заместник-председателят на ВМРО е скептичен относно обявената цел на общината да изгради жилища за пострадалите от наводнението. „Нещо повече - това, че нечия незаконна постройка е разрушена от природно бедствие, не го прави по-привилегирован от останалите граждани. Подобна инвестиция е доста спорна, дори противозаконна”, смята Джамбазки.

 

Според него ако се използват парите от фонд „Солидарност” на ЕС това ще е нарушение на европейските правила, които ясно казват, че тези пари се ползват за възстановяване на публична инфраструктура, а не за социална архитектура. Тъй като проблемът е с много неизвестни заместник-председателят на ВМРО – БНД започва паралелна проверка, за да се установят фактите по казуса.

 

Извършва се справка дали намеренията на общината не противоречат на общия устройствен план, а също така ще се проверят и подробните устройствени планове. Отделно от това евродепутатът се ангажира да провери кой, как и на какво основание ще финансира това мероприятие. Ако се установят нарушения, материалите ще бъдат изпратени до прокуратурата за образуване на досъдебно производство.