Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.big5.bg - Ангел Джамбазки пред BIG5.BG: В гетата се води война между цигани и българи


2015-04-17 13:32 | коментара

Чакам официална справка от ЕК за Декатата на ромското включване и я нося на Цацаров, закани се евродепутатът

 

Ангел Джамбазки е роден на 21 март 1979 г в София. Заместник-председател на партия „ВМРО-Българско национално движение“ от 2009 г., бивш общински съветник в Столичния общински съвет от партията. Избран е за евродепутат на изборите през май 2014 г от коалиция „България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден“.

 

-Г-н Джамбазки, какви действия сте предприели по казуса с „циганския блок“ във Варна?

 

-Ситуацията с т. нар. „социален блок“ е опит на Община Варна да превърне едно хоризонтално гето във вертикално такова. Това си е дискриминация, тъй като и много български граждани имат нужда от жилище, но блокът ще е само за бездомни от ромски произход. Написал съм доста остро писмо до Общинския съвет във Варна, в което съм включил и мнението на хората от квартал „Аспарухово“, в което се иска обяснение и пълна информация за този проект. Това, което най-много ме интересува е, дали той се осъществява с европейски пари. Ако се окаже, че е така, ще информирам Европейската комисия за какво се дават парите от еврофондовете и ще поискам от комисията да се произнесе дали средствата трябва да се харчат за такива цели. Интересно ми е дали немският данъкоплатец, например, знае за какво отиват част от парите му, предназначени за подпомагане на България. Същевременно ще окажем всичката необходима правна помощ на инициативния комитет във варненския квартал „Аспарухово“, който се обяви срещу строителството на „социалния блок“. Това са трите спешни мерки, предприети по този казус.

 

-Инициативата на Варна няма как да не напомни за приключването на „Декадата на ромското включване 2005-2015 г.“. Каква е оценката Ви за изпълнението на стратегията?

 

-Всички възможни средства, предназначени за тази стратегия, независимо дали са от националния бюджет или от европейските фондове, потънаха безследно в тази фалшива интерграция. На кратко – загубиха се десет години, които можеха да бъдат използвани за истинско включване на този етнос, най-вече чрез въвеждане на задължително образование. Вместо това едни цигански барони и правозащитници станаха богати, а до интеграция така и не се стигна. Само погледнете какво се случва в циганските гета. По този въпрос не се говори много, но на границата на гетата се води тиха война между българи и цигани, като сблъсъците са все по-чести.

 

-Възможно ли е да се направи ревизия на Декадата на ромското включване, било то за изразходваните средства от българската държава или тези от ЕС?

 

- Проследяването на паричните потоци по тази стратегия е много трудно, аз лично съм си правил единствено груби сметки за това какво е похарчено и какво е свършено. Затова и изпратих официално запитване до Европейската комисия, за да получа точна справка колко са парите от еврофондове, които са отишли по различни проекти от декадата. За жалост не мога да ви дам официалните цифри веднага, тъй като справката ще е готова до месец. Тогава за първи път ще стане ясно каква сума от джобовете на европейския данъкоплатец е отишла за тази стратегия. Все пак и гражданите на ЕС имат право да знаят за какво отиват парите им. Веднага след като се запозная с резултатите ще ги представя пред главния прокурор Сотир Цацаров и ще го питам дали му е интересно къде са отишли тези пари. Ще ги предоставя и на властите в страните-членки от ЕС, може пък те да се интересуват.

 

-Имате контакт с много други евродепутати. Какви са реалните мащаби на проблема с циганската интеграция в страните членки от ЕС?

 

-Проблемът е не само в България и Румъния, но и във всички страни от Източна Европа. Особено сериозен е той в Словения, Чехия и Унгария. Напрежение с циганското малцинство обаче вече има и в страните то Западна Европа. Ще ви дам интересен пример – наскоро кметът на белгийския град Гент ме помоли да решим проблема с българските цигани в региона, като си ги приберем в България. Наложи се да му откажа и да го посъветвам да се опита да ги интегрира, така както европейските експерти съветват българските власти. Градоначалникът не остана много доволен от отговора ми, но след като циганите могат необезпокоявани да издигат незаконните си гета в цяла България, значи могат да го правят и в останалите страни-членки от ЕС, все пак те са пълноправни граждани на съюза. Нека си направят гето пред Айфеловата кула в Париж или пред Роял Палас в Брюксел.

 

-Очаквате ли след официалното приключване на Декадата да се подеме нова подобна инициатива?

 

-Очаквам да се стартира нова стратегия и отново да се отделят огромни средства за напълно неефективна интеграция на това малцинство. За да има реален резултат трябва да се промени моделът.