Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

На живо: Българските евродепутати за Македония


2015-04-24 15:49 | коментара

Днес от 16 ч. OFFNews.bg ще излъчи на живо пресконференцията относно резолюцията на Европейския парламент по доклада за напредъка на Бившата югославска република Македония.

 

Пресконференцията е организирана от Информационното бюро на Европейския парламент в България и в нея ще вземат участие евродепутатите Андрей Ковачев (ЕНП), Сергей Станишев (С&Д) и Ангел Джамбазки (ЕКР).

 

Модератор на пресконференцията е главният редактор на OFFNews.bg Владимир Йончев.

 

Андрей Ковачев (ЕНП) е член на Бюрото на ЕП и на Комисията по външни работи, както и заместник-член в Съвместния парламентарен комитет ЕС – Бивша югославска република Македония.

 

Сергей Станишев (С&Д) и Ангел Джамбазки (ЕКР) са заместник-председатели на Съвместния парламентарен комитет ЕС – Бивша югославска република Македония. Ангел Джамбазки (ЕКР) е също и заместник-член на комисията по външни работи на ЕП.

 

За девети пореден път през март 2015 г. евродепутатите призоваха Съвета „да определи дата за започване на преговори за присъединяване без по-нататъшно отлагане“.

 

Според резолюцията от 11 март 2015 г. „въпросът за името, който е двустранен въпрос, не трябва да представлява пречка за започването на преговори за присъединяване“.

 

Евродепутатите изразяват разочарование и призоваха „за по-нататъшен напредък, включително в контакти на високо равнище между правителствата и в двустранните отношения с България с оглед на договарянето на споразумение за добросъседски отношения“.

 

Сред препоръките, заложени в резолюцията и отнасящи се до България, са: спиране на езика на омраза към страната ни, гарантиране правата на всички национални общности да ползват родния си език като официален, като и да имат медии на този език и да имат право на свои обществени и политически организации.

 

В резолюцията също се препоръчва създаването на съвместни експертни комисии за обективна оценка на историята, базирана на факти.

 

В резолюцията се препоръчва също така да приключи „дълго отлаганото обявяване на имената на агентите, свързани с бившите югославски тайни служби, като основна стъпка в посока откъсване от комунистическото минало“.

 

Властите в Бившата югославска република Македония трябва да се съобразят с препоръките в резолюцията на ЕП, за да продължат успешно преговорите по присъединяване към ЕС.