Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.blitz.bg - Джамбазки: Заменихме Гергьовденския парад с гей парад


2015-05-08 16:25 | коментара

Изследването на „Галъп”, според което само 25% от българите са готови да защитят родината си, имаше различни тълкувания в студиото на „Тази сутрин” на bTV. Според евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки, са били поразени трите стълба на държавата – училището, армията и църквата. Той напомни за видеата, показващи „кючеците по чиновете”, гаврата с портрети на революционери и липсата на уважение към учителите.

 

Националистът посочи, че падането на задължителната наборна военна служба също е фактор – готовността за защита на отечеството в много страни с казарма била по-висока. „Като замените Гергьовденския парад с гей парад, какво очаквате да се случи?”, запита той.По думите му България е застрашена от „Ислямска държава”, а има и страна, която може да прояви агресия към териториалната ни цялост – Турция, под чиито знамена са готови да застанат 73% от жителите й.Според Джамбазки е нужно спешно да се възстанови наборната военна служба и да се въведе патриотично образование в училище.„След такава масирана атака срещу националната идентичност, все пак да има 25%, които биха защитили отечеството си, е една добра новина”, коментира евродепутатът.Първан Симеонов от „Галъп” посочи, че резултатите у нас са близки до тези на страни като Великобритания и Франция.В същото време, най-голяма готовност да се бият за родината си имат в Северна Африка и Близкия Изток. Като цяло, най-войнствени са в регионите, където се изповядва ислямът, каза социологът.По думите му като цяло мобилизацията е висока и там, където има напрежения, където тепърва се утвърждава национална идентичност и в бедни или силно идеологизирани общества. В същото време, в богатите западни страни се наблюдава по-голям индивидуализъм и отказ от колективните самоличности.


„Ако трябва да се сравним със съседите си, ние имаме най-малка готовност – може би защото не се вижда конкретен дразнител, но може да се стигне и до отношението към собствения ни политически елит”, коментира Симеонов.