Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.big5.bg - Ангел Джамбазки пред BIG5.BG: Кичево може да пламне като Куманово


2015-05-11 14:44 | коментара

В Македония се повтарят събитията от 2001 г., смята евродепутатът

 

Бойните действия, които наблюдавахме вчера в македонския град Куманово могат да се повторят и в други селища в страната, като моята прогноза е, че следващият такъв град може да е Кичево. Това заяви пред BIG5.BGевродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

 

Градът се намира в Западна Македония и по официални данни над една четвърт от населението му е съставено от албанци. Кичево бе и един от македонските градове, където преди година албанци протестираха бурно срещу присъдата на техни сънародници, обвинени в убийството на петима македонци на Великден.

 

Според Джамбазки обаче вчерашните събития в Куманово недвусмислено доказват, че не става въпрос за борба за национално освобождение на алжанците. Евродепутатът изрази съмнение, че правителството на македонския премиер Никола Груевски се възползва от ситуацията, за да отклони вниманието от мащабните протести срещу управлението в страната.

 

„Ясно е, че властта е знаела за наличието на тази група лица в Куманово, което пък се намира само на 10 километра от сръбската граница. Както виждаме, сръбската полиция дори реагира преди македонските власти. Наблюдаваме еднакъв сценарий като този през 2001 г., когато след провокирани сблъсъци се стигна едва ли не до гражданска война и Охридско споразумение“, обясни Джамбазки. Според него властта в Скопие, която е доказала антибългарското си отношение към сънародниците ни в Македония, се движи по наклонена плоскост и предстои нейната смяна.

 

„Основните ми притеснения са свързани с това дали след смяната на правителството и в последвалата нестабилна обстановка в страната, европейските институции няма да поискат от България непропорционална помощ, като например склоняване за членството на Македония в ЕС. На практика това не би трябвало да се случи без гарантиране на правата на тези над 100 000 наши сънародници, имащи българско гражданство и живеещи в Македония. Вече съм внесъл искане в Европейския парламент за разглеждане на ситуацията в страната“, добави Джамбазки.

 

Евродепутатът разкритикува и бавната реакция на българското външно министерство относно събитията в Куманово, като все пак изрази задоволство, че ведомството е успяло да пусне официална позиция, въпреки почивния ден.