Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.sandanski1.com - Евродепутатът Ангел Джамбазки: Полицейската операция в Куманово поставя много въпроси


2015-05-13 11:13 | коментара

Македонски медии я разглеждат като "последен коз" на Груевски срещу набиращите сила протести против 9-годишното му авторитарно управление

 

Тревожните и трагични събития от последните дни, разиграли се в съвсем близкия до България македонски град Куманово, бяха повод да попитаме евродепутата и зам.-председател на ВМРО-БНД следното:S1: - Г-н Джамбазки, проф. Божидар Димитров тази сутрин каза, че "Македония може да изчезне от картата", а във вероятна гражданска война "ще се включат, от една страна, опозицията, а от друга - ВМРО". Димитров не изключи сценарий, при който Източна Македония ще поиска присъединяване към България. Как ще коментирате тези три тези?- Към този момент ситуацията в Македония не предполага подобно развитие - гражданска война и разпад на държавата. Повтарям, към този момент! В дългосрочен план такъв сценарии е възможен с оглед междуетническите отношения в обществото. Но полицейската операция в Куманово поставя много въпроси. Най-важният от които е, откога президентът, министър-председателят, силовите министри, ръководителите на разузнаването и контраразузнаването са знаели за наличието на тази група? Коя е точната дата? Този месец, тази година, преди години? Още от 2003-та бе ясно, че една част от т.нар. "командири" на АНО не признават Охридския договор и не смятат да сложат оръжие. Периодично, през годините, тази група командири обявяваше съэдаването на "Република Илирида", без да предприема някакви конкретни действия, извън декларациите в медиите и съобщенията за появата на въоръжени мъже в различни райони на страната, главно в Кумановско-Липковския регион и Тетовско-Гостиварския такъв. От друга страна Али Ахмети, лидер на ДУИ и основен коалиционен партньор на Груевски, е бил отлично информиран и вероятно е подържал отношения с групата, като дори една част от нея е била в неговата лична охрана. Което предполага, че връзките между властта и "недоволните" командири никога не са били прекъсвани. Появиха се информации, основно от сръбски източници, които твърдят, че предупреждения за активизиране на групата са отправени към властите в Скопие от службите в Белград, още преди 6 месеца, но "не били взети на сериозно". Още по-показатален е фактът, че първите информации за сблъсъците изтекоха в сръбски медии, а от самото начало на операцията сръбските сили за сигурност бяха развърнати по границата и поеха контрола над общия ГКПП над Куманово. Операцията се разглежда в редица местни медии, като "последен коз" в ръкава на властта срещу набиращите сила протести против авторитарното девегодишно управление на Груевски. Нещо като винтил за изпускане на напрежение и за отклоняване на внимание. 


По вероятният изход не е гражданска война (между власт и опозиция), а все по-тежък политически сблъсък, при който властта ще бъде принудена да състави преходно коалиционно правителство, което да проведе нови избори.