Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Дума - ВМРО напуска Бареков


2014-07-24 00:00 | коментара

На заседание на Националния изпълнителен комитет на ВМРО днес ще се вземе решение дали да напуснат партията на Николай Бареков "България без цензура". Зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов разкри вчера, че има напрежение не само между структурите на националистите и ББЦ, но и по други въпроси. "Без да влизаме в разправии, по-честно спрямо нашите членове и симпатизанти е да се разделим и всеки да поеме в своята посока. ВМРО има различен профил. Трудно нашите симпатизанти приемат този експанзивен подход на колегите ни от ББЦ", заяви Веселинов.
Някои от различията между двете партии са идеята Симеон Сакскобургготски да бъде еврокомисар и референдума за връщане на монархия. Веселинов обяви, че тези две неща са далеч от техните виждания за развитието на държавата.
Преди ден Бареков каза, че партията му ще се яви самостоятелно на предсрочните парламентарни избори. От ВМРО коментираха, че това е изпреварващ ход, след като националистите получиха покана от НфСБ за изграждане на общ патриотичен блок. На заседанието се очаква да се гласува положително решението за коалиция с НфСБ.
Евродепутатът Ангел Джамбазки обясни, че "ние като националисти не можем да заобиколим въпроса за ДПС и г-н Делян Пеевски". "ДПС е антибългарска и противоконституционна партия, която трябва да бъде разформирована. Нямаме никакво намерение дори да се докосваме до тези хора. Още повече, че обединението на съмишленици и български националисти е задължително", категоричен бе Джамбазки. Той добави, че "очевидно и колегите от ББЦ смятат, че сегашната коалиция е изчерпана". "Видно от "лавината" заявления на местните им организации не можем да работим заедно, така че всеки продължава по пътя си. Бихме и ще си сътрудничим със, всички политически парии, които последователно и доказано работят за ваденето на ДПС от властта и политиката", допълни евродепутатът.
През вчерашния ден Николай Бареков претърпя още една раздяла. Структурата на "България без цензура" в Стамболийски снема доверието си от него и застава плътно зад Ангел Славчев. Това заяви в Пловдив местният председател на ББЦ Атанас Мавродиев, като увери, че 480 членове има структурата на партията в Стамболийски и всички те ще напуснат. Той даде брифинг сам, тъй като заместниците му са получили заплахи и не са поискали публичност. Николай Бареков е първият чалга политик и маша на Делян Пеевски, категоричен бе Мавродиев. "Оказа се, че партията всъщност е "България НА цензурата" и Николай Бареков налага пълен диктат. Всъщност реалният диктатор е Делян Пеевски", заяви още той. По думите му той е повярвал на Бареков, че може да направи нещо добро за България, така както са му повярвали много хора. "Горещо приех неговите идеи, но впоследствие се оказа, че в ББЦ водещи са политическото лицемерие и задкулисие", категоричен бе Мавродиев.
Стр. 2