Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Монитор - Ангел Джамбазки, евродепутат от “ВМРО": Създават хора, които не се социализират


2014-07-02 00:00 | коментара

Пълно премахване на циганските гета и катуни. Незабавно и без уговорки. Причината е, че те създават неуки хора, които не се социализират. Ние искаме всички да спазват закона и да са защитени правата на хората, които си плащат данъците. Необходим е нормален европейски ред.
Гетата са върху частна и общинска собственост. Хората, които имат земя там, не могат да си я ползват, тъй като върху нея има незаконни постройки вече повече от десет години. В много случаи собствениците искат държавата и общината да им даде възможност да си ползват имота, а това не се случва. Това е отказ от справедливост и от законност. Става дума за незаконно строителство и няма как тези постройки да се узаконят. Да не говорим, че обикновено гетата са източник на напрежение и престъпност.
Затова е нужен дългосрочен ангажимент от страна на държавата, който да се изразява в целенасочена държавна политика за несоциализираните общности като част от една обща демографска политика. Трябва просто да се спазват законите - например за норми за заселване, незаконно строителство, скитничество. Трябва да се спре практиката на компромиси в прилагането на законите и практически привилегии за определени групи.
Стр. 16