Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Сега - Партиите прехвърлиха "горещия картоф" с децата бежанци на МОН


2014-09-22 00:00 | коментара

Партиите виждат вина за случая с недопуснатите на първия учебен ден бежански деца в пернишкото село Калища най-вече в Министерството на образованието и науката (МОН). Това показа проверка на "Сега" сред кандидат-депутати от ГЕРБ, Патриотичния фронт, АБВ, ДПС и БСП.
На 15 септември родителите на 18-те деца, които учат в местното училище, излязоха на протест срещу записването на 7 първокласника и две деца в шести и седми клас. Общинският съвет в Ковачевци подкрепи местните жители и поиска до края на октомври бежанският център в селото да бъде закрит. Репортаж на "Сега" показа, че до 13 септември всичко е вървяло гладко, отдавна се е знаело, че децата с бежански статут ще учат в местното училище, а съучениците им са водени да се запознаят с тях. В последния момент обаче хората в Калища са били настроени срещу чуждите деца. Не е изключено случаят да е използван предизборно от конкуриращи се партии, играещи по патриотичната струнка на избирателите.
Попитани как трябва да се реши проблемът, от ГЕРБ заявиха само, че той е грижа на агенцията за бежанците и на местния кмет.
Очаквано, от Патриотичния фронт заеха страната на местното население с аргумента, че новината за недопускането на децата в училище е поднесена тенденциозно. "Изключително грозно е да не пуснеш децата в училище, но и образът, който се създава на хората в Калища, обявени едва ли не за битови фашисти, е преувеличен. Те са истинските бежанци в родината си, изоставени от 25 години без лекар и полицай", защити тезата на коалицията Ангел Джамбазки. Той е категоричен, че децата на бежанците трябва да учат в София, а не в такива бедни селца. Ако пък се наложи да са извън столицата, местните жители трябва да бъдат успокоени, че децата на бежанците са обучавани на български и са изследвани и здрави. "Всички административни власти в България продължават да работят по стария комунистически начин - стоварват на главите на хората някакъв проблем изневиделица, без да ги предупредят", заяви Джамбазки.
"Определено смятам, че министерството на образованието е длъжник за решаването на проблема по много по-елегантен начин", каза Росица Янакиева, водач на пернишката листа на АБВ и кмет на миньорския град. Тя смята, че чиновниците от просветното министерство е трябвало да предупредят родителите навреме. Янакиева оправда реакцията на местните с това, че били притеснени, понеже уж временното убежище на бежанците продължавало да се използва и властите нямали намерение да го закриват. "Държавата да си преразгледа отговорностите и възможностите за приемане на бежанци, но и да обучава децата бежанци", каза Янакиева.
Подобна е позицията и на БСП. "От държавната администрация, в лицето на министерството на образованието, сигурно не по най-добрия начин са уведомили родителите на българчетата, които щяха да учат с децата на бежанците", коментира Борис Цветков. В същото време той напомни, че българите не са ксенофоби, но вероятно реагират емоционално, когато институциите действат зад гърба им.
От ДПС залагат на толерантността и се обявяват срещу езика на омразата, насаждането на страх, ксенофобия и стереотипи спрямо различния. "Вместо в семейството и училището да се възпитава толерантност, бежанците се възприемат като фактор за ненавист", каза Четин Казак. И той обаче смята, че държавните институции са тези, които трябва да обясняват - и на местните хора, и на бежанците конкретната ситуация, за да не се стига пак до бунт.
***
НЕЛЕГАЛНИ
Полицията задържа 78 нелегални имигранти в хостел в центъра на София, съобщи БНТ. По-голямата част са от Афганистан, малка част идват от Ирак. Те платили по 2000 евро на човек в Истанбул, за да преминат българо-турската граница. Крайната им цел била Западна Европа. Бежанците са отведени в затвора за имигранти в Бусманци. От МВР обясниха, че ако подадат молби за убежище, чужденците няма да бъдат експулсирани. Ако не подадат, изгонването им ще е трудно, тъй като посолствата на Ирак и Афганистан не съдействат за връщането на гражданите им в родината.
Стр. 2