Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Преса - Бойци и нови лица се борят за народната любов


2014-10-01 00:00 | коментара

24-ти МИР е странна амалгама между характеристиките на другите два столични района. В него е включена както "стара София" с "Оборище", "Триадица" и "Средец", така и работническите квартали "Кремиковци", "Дружба" и "Подуяне". Партиите влизат в битка за 12-те депутатски мандати със силни листи и неочаквани водачи. Лицата не са непознати, но ролята на политически трибуни за тях е ново амплоа.
ГЕРБ заявява амбициите за победа с Румяна Бъчварова, която при управлението на ГЕРБ бе началник на кабинета на премиера Бойко Борисов. Комуникаторските й способности са вън от съмнение. Преди да влезе в политиката, Бъчварова управляваше агенция за социологически прогнози и проекти в областта на рекламния пазар, медиите и общественото мнение. В предизборните студиа тя е едно от ударните лица на ГЕРБ.
В 24-ти МИР тя ще се изправи в трудна битка срещу легендата Стефан Данаилов. Любимецът на много поколения българи - незабравимият майор Деянов за по-старото поколение и обичаният Мастер за по-младите. Именно така неговите студенти в НАТфИЗ се обръщат към любимия си преподавател, Данаилов е неоспорим авторитет в БСП, но се радва и на искрената обич на симпатизанти на други партии. Към него имат респект дори политическите му опоненти.
Сензацията в листите на 24-ти МИР безспорно дойде от ДПС. Техен водач стана ген. Симеон Симеонов. Решението му да влезе в политиката подейства като шок на бившите му колеги в армията. Авторитетът на Симеонов е безспорен - той заемаше най-високата длъжност в армията като началник на отбраната на Република България. Мандатът му приключи на 30 юни т.г., а само два месеца по-късно вече бе част от листите на ДПС. Пред "Преса" генералът призна, че получил покана още през юли. Не мислил дълго - като пилот изтребител е свикнал да взема бързо решенията, но в ДПС припознал "най-евроатлантическата българска партия" и преценил, че военнослужещите заслужават да имат свое лоби в парламента.
Дебют в листите на "България без цензура" прави Светлин Танчев. В миналия парламент той рискува и напусна ГЕРБ, за да се присъедини към новосъздаващата се формация на Николай Бареков. Понесе тежестта да се справи с трудното битие на независим депутат, докато бившите му съпартийци го коряха за предателството. Сега Танчев е номиниран от Бареков за бъдещ министър на финансите.
Млада надежда във финансите е начело и в АБВ. Константин Проданов е завършил икономика в Япония и международни отношения в Софийския университет. Бил е съветник по икономическите и финансовите въпроси на президента Георги Първанов. Работил е в международни инвестиционни банки в Япония. Син е на философа проф. Васил Проданов.
Патриотичният фронт и Реформаторският блок залагат на млади, но утвърдени имена. Ангел Джамбазки и Петър Москов са зам.-председатели на партиите си - ВМРО и ДСБ. Изпитани и калени в битки бойци, те са сред най-добре изразяващите се политици и влизането им в 43-тото НС обещава оспорвани и умни дебати. Очаква се обаче Джамбазки да избере ЕП и да отстъпи депутатското кресло на друг войвода - Юлиян Ангелов.
Стр. 18