Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Новини


Това е обещаното видео от събитията около блокадата на българо-сръбската граница в района на Босилеград. Повече от 100 човека, българи от Западните покрайнини се обединиха, излязоха открито срещу тежковъоръжената сръбска полиция, блокираха пътя към границата и заявиха ясно и недвусмислено своите искания. Като общност. Като българско национално малцинство в Сърбия.

2008-11-20 | коментара

Утре, в 8 сутринта българите от Босилеград ще блокират българо-сръбската граница при сградата на сръбската митница в село Рибарци. По-скоро в тази част на село Рибарци, която Ньойския диктат остави в днешна Сърбия. За пръв път българското население в Западните покрайнини се организира, за да покаже по ясен и недвусмислен начин на сръбските официални власти своята национална принадлежност. И воля да я защити. Очаквайте снимки и видео, по-долу публикувам официалната позиция на моята организация по повод поредните сръбски репресии, срещу българите в Западните покрайнини.

2008-11-19 | коментара

Това е заглавието в един от електронните вестници – Всеки ден. В останалите медии заглавията са подобни. Всички те отразяват събитията в никому неизвестното до вчера чешко градче Литвинов. Събитията – чешки младежи атакуват циганското гето в края на градчето. Представям си колко са втръснали циганските набези на гражданите на Литвинов, за да се организират за тази крайна стъпка. И то при положение, че в Чехия определено се живее далеч по-добре, отколкото в България. И като вземем предвид, че чехите не са най-войнствената европейска нация – напротив. Видимо напрежението в чешкото общество е достигнало връхната си точка.

2008-11-17 | коментара

На 15 и 16 ноември два земни труса разтърсиха София. Всичко се размина с уплаха, изпопадали книги и чаши и малко съборена мазилка, тук-там пукнатини в стените. Поне в моята кооперация, но това общо взето са пораженията навсякъде в града. Четвърта степен по скалата на пораженията на Рихтер се приема за слаб земетръс.

2008-11-14 | коментара

От няколко дни в българското общество се върти идеята на Илия Илиев, общински съветник, в новата Наредба за обществен ред и сигурност просията да бъде разрешена. Идея, меко казано, неразумна. Не само защото Наказателният кодекс предвижда наказание за лицата, системно занимаващи се с просия, и за тези, които склоняват лица оставени под техния надзор към просия. Наказателният кодекс е нормативен акт с по-висша сила от наредба на Столичен общински съвет и неговите текстове ще важат, ако между тях и наредба на СОС има противоречие. Не, че ще допуснем изобщо Столичния общински съвет да допусне неграмотността да приеме Наредба, противоречаща на кодекс.

Съобщение от медиите, по темата. Затова пише „роми“ :))). Следва връщане там, откъдето са дошли. Лошото е, че понастоящем няма механизъм, които да ги спре след две седмици да се върнат обратно и да си сглоблят катуна на някоя друга поляна.

Багери и работници сложиха край на незаконното битуване на група роми по поляните на столичния квартал „Малинова долина“.

2008-11-05 | коментара

Виетнамските общежития са едно от най-емблематичните цигански гета в София (ако не и в страната). С тях започвам една тематична поредица, посветена на циганските гета в София, техния произход, история и начините за тяхното разчистване.
Казано направо ”Виетнамските общежития” са емблема на мизерията, вандализма, разпада на държавността и човешки упадък. Емблема на примитивизъм, немотивирано улично насилие и социална катастрофа. Емблема на непрестанен тормоз над околните български граждани.

Тук ще публикувам в оригинал докладите, написани от мен и колеги общински съветници, свързани с премахването на т.нар „Селище на строителя“, печално известно повече като „Виетнамските общежития“. Идеята, причините за тези доклади и стъпките по осъществяването на тази операция ще прочете в отделна статия :). Първият ми доклад е посветен на разкриването на денонощен полицейски пункт на входа на общежитията, а снимките показват как изглеждаше помещението преди и след изграждането му.

Няколко дни в обществото се върти оживена полемика около идеята на кмета на Столична община за адресна регистрация на приходящите от страната сезонни работници, студенти, пазарни туристи или просто гости на столицата. Полемика, напълно излишна, защото според сега действащото законодателство, всеки български гражданин, който промени местожителството си, дори и временно е задължен да се регистрира по настоящ адрес в съответната общинската (районна) администрация. В 30 дневен срок. В противен случай му се налага административна санкция – глоба.