Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Новини


2008-11-17 | коментара

На 15 и 16 ноември два земни труса разтърсиха София. Всичко се размина с уплаха, изпопадали книги и чаши и малко съборена мазилка, тук-там пукнатини в стените. Поне в моята кооперация, но това общо взето са пораженията навсякъде в града. Четвърта степен по скалата на пораженията на Рихтер се приема за слаб земетръс.

2008-11-14 | коментара

От няколко дни в българското общество се върти идеята на Илия Илиев, общински съветник, в новата Наредба за обществен ред и сигурност просията да бъде разрешена. Идея, меко казано, неразумна. Не само защото Наказателният кодекс предвижда наказание за лицата, системно занимаващи се с просия, и за тези, които склоняват лица оставени под техния надзор към просия. Наказателният кодекс е нормативен акт с по-висша сила от наредба на Столичен общински съвет и неговите текстове ще важат, ако между тях и наредба на СОС има противоречие. Не, че ще допуснем изобщо Столичния общински съвет да допусне неграмотността да приеме Наредба, противоречаща на кодекс.

Съобщение от медиите, по темата. Затова пише „роми“ :))). Следва връщане там, откъдето са дошли. Лошото е, че понастоящем няма механизъм, които да ги спре след две седмици да се върнат обратно и да си сглоблят катуна на някоя друга поляна.

Багери и работници сложиха край на незаконното битуване на група роми по поляните на столичния квартал „Малинова долина“.

2008-11-05 | коментара

Виетнамските общежития са едно от най-емблематичните цигански гета в София (ако не и в страната). С тях започвам една тематична поредица, посветена на циганските гета в София, техния произход, история и начините за тяхното разчистване.
Казано направо ”Виетнамските общежития” са емблема на мизерията, вандализма, разпада на държавността и човешки упадък. Емблема на примитивизъм, немотивирано улично насилие и социална катастрофа. Емблема на непрестанен тормоз над околните български граждани.

Тук ще публикувам в оригинал докладите, написани от мен и колеги общински съветници, свързани с премахването на т.нар „Селище на строителя“, печално известно повече като „Виетнамските общежития“. Идеята, причините за тези доклади и стъпките по осъществяването на тази операция ще прочете в отделна статия :). Първият ми доклад е посветен на разкриването на денонощен полицейски пункт на входа на общежитията, а снимките показват как изглеждаше помещението преди и след изграждането му.

Няколко дни в обществото се върти оживена полемика около идеята на кмета на Столична община за адресна регистрация на приходящите от страната сезонни работници, студенти, пазарни туристи или просто гости на столицата. Полемика, напълно излишна, защото според сега действащото законодателство, всеки български гражданин, който промени местожителството си, дори и временно е задължен да се регистрира по настоящ адрес в съответната общинската (районна) администрация. В 30 дневен срок. В противен случай му се налага административна санкция – глоба.

2008-11-01 | коментара

Днес, освен че е ден на Будителите, се отбелязва и Архангелова или Мъжка задушница. На този ден българската традиция почита загиналите войни. Това е текст, публикуван в агенция „Фокус“, посветен на синовете на България, останали по бойните поля от устието на Дунав до Карадаг и Галичица, от Булаир и Чаталджа до Косово поле и Морава,  във войните за българско национално освобождение и обединение. Всеки българин трябва го да прочете. И да помълчи.

Една позиция по въпроса за възстановяването на домовите книги в София и големите български градове, като възможност градските власти да имат достоверна информация за броя жители в съответното населено място. И да планират и развиват градската инфраструктура, градски транспорт и организацията и опазването на обществения ред. Не става дума за въвеждане на забрани за българските граждани да се местят от град в град, или закрепостяване по месторождение, пиша това обяснение, защото думата „жителство“ е натоварена с такива асоциации. Заради „жителството“ от преди 89-та година.

Очаквано, докладът ми в София да бъде изградена инфраструктура, позволяваща свободен достъп до безжичен интернет в парковете предизвика бурно обществено обсъждане. И също така очаквано първите реакции и коментари бяха в духа – „то всичко в града сте оправили, че до безжичен интернет опряхте да правите“ или „а защо няма безплатни вестници за пенсионерите