Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Питане към Зоран Заев за гаврата с паметника в Клепач с настояване за незабавна реакция


2021-09-30 12:04 | коментара
Смята ли премиерът, че с допускането на това варварство Северна Македония показва готовност за членство в ЕС?
 
 
На фона на обещанията на Зоран Заев към България и силните заявки за сътрудничество и приятелство стана ясно, че в Република Северна Македония продължават да се случват недопустими неща, които не кореспондират с нито една функционираща демокрация. В XXI век в тази страна се подменят паметници и исторически факти и това не е клевета, а факт, доказан със снимки. 
 
Освен това се стигна и до нападение над екип на една от водещите български медии, който се опитва да открие истината за подмяната на паметника и разрушаването на българското историческо наследство в републиката.
 
По тази причина поставих официално въпроса и пред министър-председателя на Северна Македония с настояване да бъдат предприети необходимите действия от страна на Скопие. Смятам, че господин Заев дължи отговор на въпроса дали допускането на подобно варварство реално показва готовност за членство в ЕС на страната му. Нещо, към което тя се стреми силно, но за нереализирането му досега търси виновниците на изток от Скопие.
 
Вярвам, че министър-председателят на РСМ осъзнава своя принос към грозния акт в село Клепач, Прилепско. Защото по времето на неговото управление това е само поредният недопустим случай с адресат България, който не бе осъден, нито някой от управляващите се постара да открие и накаже виновните. Напротив, с бездействието им се мотивират подобни актове, които рушат доверието и приятелството.
 
Уважаеми господин Заев, доверието и приятелството не са едностранен ангажимент. Смятам, че сте наясно до какво може да доведе разкриването и толерирането чрез мълчание на тази гавра с памет и със съседна държава, през която минава Вашият път към ЕС. Това ще предизвика още омраза между двете държави и ще покаже нелегитимността на Вашите заявки за подкрепа на европейските ценности и готовността Ви за еврочленство. 
 
Говорихте достатъчно, господин Заев, сега е време за действия. Докажете, че работите за сътрудничество с България, като изправите пред правосъдието извършителите на тази мерзост и ги накарате да понесат отговорност. Настоявам македонската държава да предприеме необходимите действия и паметникът да бъде върнат там, където му е мястото, в автентичен вид.