Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Полетът на младостта е нещо чудесно, стига да не влезе в тежка конфронтация с паметта и традицията


2021-12-16 12:35 | коментара

Полетът на младостта е нещо чудесно, стига да не влезе в тежка конфронтация с паметта и традицията. Това каза зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки по повод интервю на премиера Кирил Петков, дадено пред „Файненшъл таймс“, чрез което според Джамбазки се дават противоречиви сигнали за позицията на България спрямо РСМ и членството ѝ в ЕС.


Коментара евродепутатът направи за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“, като беше попитан какво трябва да направи югозападната ни съседка, за да вдигне страната ни ветото.

 

По думите му България е най-големият привърженик на интеграцията на Република Северна Македония, но за да продължи напред, те трябва да изпълнят няколко не много трудни неща.


Единственото нещо, което трябва да направят в Скопие, е да спрат речта на омразата, да престанат да фалшифицират българската история, да признаят правата и законовите интереси на българите в Македония, дори на тези българи, които имат македонско гражданство, защото те не са малко. Ето такива не много трудни неща, те могат да ги направят от утре, каза Ангел Джамбазки.Той беше категоричен, че от ВМРО ще бъдат паметта и традицията на България и посъветва Петков да се вслуша в хилядите хора с българско самосъзнание в Северна Македония, които всекидневно са подлагани на системен тормоз и брутални издевателства.


Полетът на младостта е нещо чудесно, стига да не влезе в много тежка конфронтация с паметта и традицията. Но и в случая нека да го кажа така:

 

ВМРО ще бъде и паметта, и традицията, а министър-председателят Петков би бил много разумен, ако не направи някоя нечестна, непочтена сделка с дявола, да се отпита да продава българската история, да се опита да продава българското минало в Македония, да се опита да продава българската памет в Македония, защото някой му е обещал нещо.


Зам.-председателят на ВМРО препоръча на премиера Петков да се запознае с фалшивото съдържание на македонските учебници или да проведе разговор с българските учени в смесената историческа комисия, след което според Ангел Джамбазки никой няма да има колебание относно българската позиция за Северна Македония.