Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Броят на определилите се като българи на преброяването в РСМ е поредната нагла фалшификация


2022-03-31 09:50 | коментара

Коментар на съпредседателя и български представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки във Фейсбук >>>

 

3504 души, определили се като българи, на преброяването в Северна Македония е поредната нагла фалшификация. Държавният институт за статистика всъщност ни предоставя една стъкмистика, която няма нищо общо с реалността.

 

При предишното преброяване българите са били 1407, днес над два пъти повече хора са се осмелили да се заявят като такива. Трябва да си дадем сметка какъв е натискът върху тези хора, щом голяма част от тях не смеят да заявят открито националната си принадлежност. Припомням случая с настоящия кмет на Скопие Даниела Арсовска, която беше атакувана заради българското си гражданство. Интересно е да разберем как тя се е преброила, след като е представила доказателства, че има български произход.

 

Фактите показват, че статистически българите са били мнозинство в пределите на днешна Република Северна Македония, преди идването на мракобесния титовски режим и налагането на македонизма чрез терор и убийства. Нещо, което днешната, уж демократична власт, не е осъдила. Данни, датиращи от XIX век доказват, че българите са били мнозинство. Това сочет и изследванията на проф. Любомир Милетич, Васил Кънчов и други.

 

България не трябва да отстъпва от позицията си по отношение на отварянето на преговорите за интеграцията на Северна Македония в ЕС. Първо трябва да се спре дискриминацията и тормоза над българите, да се сложи край на езика на омразата и да бъдат ликвидирани фалшификациите на историята.

 

#Македония е #България