Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

САЩ и ЕС да натиснат РСМ да промени поведението си


2022-05-17 18:35 | коментара

Българският представител от ВМРО в групата на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки направи изказване от трибуната на ЕП по отношение на Македония.

 

Джамбазки бе категоричен, че Македония може да започне преговори за членство в ЕС още утре – само е нужно довечера да бъде променена конституцията, да бъде забранен езикът на омразата и да се спре с унижаването на българската история. Само че Европа притиска България, а не Скопие.

 

Заради несправедливия натиск спрямо България по темата Македония българите стават евроскептици. Готови ли сте да загубите 7-8 милионна България, запита Джамбазки.

 

А ето и цялото изказване на Джамбазки:

 

Уважаеми колеги,

Вие искате Македония да започне преговори с Европейския съюз. Чудесно. Това може да стане утре, колеги. Утре. За целта е необходимо просто довечера да бъде променена конституцията, да бъде забранен езикът на омразата, да бъде прекратено унижаването на българската история и да бъдат решени всички тези въпроси. Но Вие не искате от Скопие да го направи, а притискате България.

Уважаеми колеги, готови ли сте, за да започнат тези преговори със съмнителен резултат и изход, защото, да не се лъжем, Вие го знаете, разбира се, правителството в Скопие е много компромисно и много проруско в своите действия. Готови ли сте да загубите 7-8 милионна България? Защото това, което се случва в момента – натискът, несправедливият натиск върху българското общество и памет, отблъсква българите, разочарова ги и ги прави много евроскептични. На практика този натиск върху България работи за Путин и за руската колона в България и в ЕС. Това ли искате да постигнете? Аз съм сигурен, че го знаете. Това, което се случва, ще бъде катастрофа и ще бъде позор, който ще се пише върху Европейската комисия. Надявам се да слушате, господин Комисар. Това са важни неща, надявам се да не ровите в телефона. Очевидно ровите в телефона, това е друга тема.

Но, колеги, това, което Ви казвам е следното – трябва да се окаже любезният, политическият натиск върху Скопие да изпълни Договора. Никой друго нищо не иска. Това е.

Благодаря Ви.