Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Няма проблем Македония да започне преговори с ЕС утре, ако тази вечер промени конституцията си


2022-05-23 18:41 | коментара

Предполагам, че министър-председателят ще продължи да търси начини да заобиколи българската позиция и по този начин да позволи на РСМ да започне преговори с ЕС.

 

Това мнение изрази съпредседателят на ВМРО и български евродепутат Ангел Джамбазки в студиото на „Говори сега“ по БНТ.

 

Всички индикации говорят за това. В последните седмици натискът стана осезаем, видяхте, че дойде комисар Вархеи, който каза, че са се разбрали буквално до няколко дни България да си промени позицията. Щеше да е добре да посети Скопие и да се увери как се спазват човешките права на македонските граждани с българско национално самосъзнание там.

 

По думите на Джамбазки правителството и парламентът са направили нелеп опит да се барикадират в НС, а твърдението, че Северна Македония трябва да започне преговори с ЕС заради войната в Украйна, е абсурдно.

 

Македония е част от НАТО и тя е защитена. Ако някой тръгне да я напада, всичкитрябва да я защитят. Македонизмът по същество е изграден да бъде антибългарски. Българският интерес изисква да бъдат защитени българските история, произход, памети култура, македонските граждани с българско самосъзнание и достойнството ни катонация. Не ме интересуват нито американското, нито руското посолство, подчертаДжамбазки.

 

Няма проблем Македония да започне преговори утре, стига тази вечер да събере Народното събрание и да промени конституцията си, коментира политикът.

 

Спират говора на омразата, показват ни поправените учебници. Те не са направилинищо нарочно, а искат западняци да натиснат България. Ние бяхме тези, които спряхатова, уточни той.

 

ВМРО не допусна отстъпление по Договора за добросъседство, докато партията бе част от управлението, добави още Ангел Джамбазки.

 

Свикване на КСНС какво Ви говори – тези хора си мислят да направят предложение вНародното събрание, с което да отместят нашето несъгласие – нека Македония дазапочне преговори, пък някога в бъдеще, ако те не вършат работа, ние ще ги спрем. След това се надяват на падащ кворум и ситуационно мнозинство, каза той.

 

Позицията на президента е правилната, тази, която защитава и всеки един български родолюбец, смята Джамбазки.

 

Според съпредседателя на ВМРО това не е просто спор между България и Северна Македония, а спор между ЕС и страна-кандидат за член.

 

Има нещо, наречено „критерии от Копенхаген“, това са условията, на които трябва да отговаря една държава, за да бъде кандидат за член. Едно от нейните условия е да няма никакви отворени въпроси на ниво национални общности. Е, в Македония очевидно има такова нещо, каза той.