Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Ангел Джамбазки: Истинската причина да не ни приемат толкова дълго в Шенген е икономическа


2022-10-19 12:20 | коментара

Ще Ви кажа каква е истинската причина да не ни приемат толкова дълго време в Шенген. Тя е икономическа. Политическите причини, които изтъкнаха колегите, бяха оправданието на западноевропейските политици. Икономическата причина е, че за тези години, в които България и Румъния не са в Шенген, българският и румънският транспортен бранш, които са големи за рамките на ЕС, понасят много големи загуби, закъснения, не могат да бъдат конкурентоспособни, стоят настрани, стоят отвън. По този начин обаче онези вътре работят.

 

Това мнение изрази по време на дебат в студиото на Euronews Bulgaria в Страсбург евродепутатът и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки. Европейският парламент прие резолюция, с която призовава до края на годината България и Румъния да се присъединят към Шенген.

 

Това е част от политиката, каквато те налагаха примерно за изземване на икономически активи и икономически интерес през пакета „Мобилност“ – това беше същото. Измислиха си една причина, зад която просто искаха да вземат бизнес. Така че, когато някой говори за европейски ценности, дайте му този пример – 11 години икономически интереси се прекарват зад политически лозунги. Измисля се нещо като корупция, то винаги и с основание хваща общественото внимание и зад него се прекарват икономическите интереси, посочи той.

 

И нека само сравним какъв беше натиска и какво огромно лицемерие има и в тази зала, и в институциите – какъв беше натискът България да се откаже да защитава своите интереси в Македония, България да се откаже да защитава човешки права в Македония и да даде „зелена светлина“ за някакви процеси с РСМ. Която вчера вкара в законодателството си яростен антибългарски закон. Той е изключително мракобесен, болшевишки, сталинистки, титовистки – цели да забрани българските сдружения. Толкова за европейската ценност, наречена „свобода на сдружаване“, „свобода на мнение“, „свобода на самоопределение“. Оттук нататък това не е Северна Македония – това е Северна Корея, заяви категорично Ангел Джамбазки.

 

Мен ако питате, по отношение на охраната на границата може да се развие цяло отделно предаване. Аз там имам и мнение, и предложения, и интереси, но това не е важния въпрос. Пазим я достатъчно добре, че да отговаря на критериите. Какво може да се надгради, е друга тема, коментира още Джамбазки.