Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Джамбазки: Ако сега България не влезе в Шенген, би било лицемерие


2022-10-27 12:24 | коментара

Западни транспортни фирми имат интерес да не сме в Шенген

 

По думите му те бавят и не допускат български и румънски камиони да пътуват свободно в Шенгенското пространство

 

България и Румъния са изпълнили всички технически изисквания за членство в Шенгенското пространство. Ние дори използваме информационната ѝ система за издирване на лица и контрол на пратки. Няма никаква техническа причина да не сме част от Шенген, причината е икономически интерес на фирми от западните държави.

 

Това каза за „Твоят ден“ по Нова нюз евродепутатът и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки.

 

По думите му тези фирми бавят и не допускат български и румънски камиони да пътуват свободно в Шенгенското пространство. Те искат българските фирми да не печелят, а да печелят те. Формално само Нидерландия е против нашето членство, доколкото знам всички със силен транспортен бранш обаче също не искат да ни приемат – Франция, Германия, Белгия. Няма как една сама държава да държи други три извън Шенген без да има подкрепа, заяви той.

 

Според него моментът е ключов, защото Хърватия се готви да влезе в Шенген през декември. Няма как държава, която е започнала процес по-късно от нас, да влезе преди нас. Те са западноевропейска държава, с по-високи доходи, но въпреки това, ако те влязат, а ние не, би било много голямо лицемерие, смята Джамбазки. 

 

По времето, когато ВМРО бе в управлението на България, границата се пазеше, имаше изпратена и армия. Сега тези части са изтеглени обратно, посочи Джамбазки, като според него така на национално ниво не се работи за приближаването към Шенген.

 

За съжаление българските политици бръщолевят глупотевини за европейски ценности, но когато мачкат българския национален интерес, се снишават, заяви Ангел Джамбазки. Той изрази съжаление, че българската политическа класа явно твърдо държи да запази своето място на обслужващ персонал във фоайето на ЕС.