Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Нали никой не си мисли, че европейските институции са „имунизирани“ срещу корупция?


2022-12-12 13:38 | коментара

Причините за сагата „Шенген“ са вътрешнополитически и икономически. Вътрешнополитически са за голяма част от страните от Западна Европа, включително Австрия, защото имат огромен проблем с нелегалната миграция, която е на тяхна територия. Тези общества са роби на политическата коректност и не могат да кажат истината, че имат проблем с миграцията от Близкия изток и Северна Африка. На тях им трябва някой, който може да бъде обвинен и посочен, но да е безопасно.

Това заяви в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ евродепутатът и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки.

А си търсят безопасно да посочат някой, който трябва да е бял, да е европеец, да не е гей, защото иначе няма да е политкоректно. И затова остава виновни да са източноевропейците – българи и румънци, допълни той.

Има и икономически причини за проблема „Шенген“, отбеляза той и добави:

Невлизането на България в това пространство ни струва 100 млн. годишно на нашия превоз, на нашия бизнес – на нашите предприемачи и превозвачи, защото нашите камиони чакат по европейските граници и защото когато България и Румъния не са в шенгенското пространство, три големи пристанища не са в тази система – Солун, Пирея и Констанца. Най-голямото друго пристанище, което работи, е Ротердам, а то е в държавата Нидерландия

Като съберете две и две – винаги прави четири. А това, че ни обясняват някакви други групотевини, е тяхното търсене на оправдание. Говорят за европейски ценности, но се виждат лицемерието, двуличието и непочтеното им отношение, допълни евродепутатът.

Икономическите интереси на големи бизнеси намират лоби в ЕС, а после на нас ни казват как в България имало корупция. Нали никой не си мисли, че европейските институции са „имунизирани“ срещу корупционни процеси – така Джамбазки коментира задържането на заместник-председател на Европейската комисия по съмнение в корупция.

Той натърти, че съществува голямо лицемерие и двуличие по отношение на обвиненията към Румъния и България за борбата с корупция, защото се вижда че и ЕК не е „имунизиран“ срещу такива практики.