Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Границите на ЕС трябва да бъдат защитавани


2023-04-27 12:52 | коментара

Нелегалните мигранти са заплаха за обществата на Стария континент

 

Българският представител в Европейския парламент и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки участва в европейска инициатива срещу новия пакт за миграция на Европейския съюз.

 

Представители на различни политически партии и групи в Европейския парламент се обявиха срещу новия пакт за миграция на Европейския съюз. Особено притеснение поражда фактът, че Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент поиска мандат за междуинституционални преговори без текстът на доклада да бъде гласуван в пленарна зала. Групите на Европейските консерватори и реформисти и Идентичност и демокрация поискаха това решение да бъде гласувано. Това положи основите за бъдеща координация в рамките на междупартийната работна група за миграция, в която участват членове на ЕКР и ИД. Инициативата, от която е част и българският представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки, очерта възможните негативни последствия от приемането на новия пакт и се обедини около позицията, че това е екзистенциален проблем с огромни последици за цяла Европа. Според различните представители в Европейския парламент новият пакт не зачита националната демокрация и е вреден за суверенитета на държавите членове.

 

Ангел Джамбазки заяви, че границите трябва да бъдат защитавани, защото нелегалната миграция представлява огромна заплаха за европейските общества и всеки, който премине една граница незаконно, трябва да бъде наказван с цялата строгост на закона.

 

В момента крайнолявата коалиция в Европейския парламент хвърля прах в очите на европейските граждани по темата с нелегалната миграция. Тези хора искат да ни убедят, че миграцията не е проблем и че трябва да се предостави свободно преминаване на всички мигранти, които желаят да дойдат в Европа. Това не трябва да бъде допускано и ние няма да позволим да се случи. Част от неправителствените организации в сектора имат политическата подкрепа на крайнолявата коалиция и действат в синхрон с мрежите за трафик на хора. Това е политическата страна на въпроса, но ситуацията изисква да бъдем практични, добави още българският представител в Европейския парламент.

 

Групата на Европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент, от която е част българският представител Ангел Джамбазки, настоява за по-сигурни граници, ускоряване на процедурите и ясно разграничение между икономически мигранти и такива, които търсят убежище. Според Ангел Джамбазки измененията на Европейския парламент в Пакта за миграцията ще направят много по-трудно за държавите членове да се борят ефективно с незаконната миграция към ЕС, а това от своя страна ще засегне именно държави като България.

 

По време на дискусиите Ангел Джамбазки отбеляза още, че европейските институции са големите длъжници на гражданите по отношение на миграционната политика. Затова те трябва да преосмислят международните задължения и да позволят на отделните държави да въведат всички необходими правни механизми и възможности за репатриране на лицата, търсещи убежище, на които е отказан статут на бежанец.

 

Българският представител в Европейския парламент изтъкна, че въпросите за миграцията и интеграцията ще нарастват по важност, докато ЕС и отделните държави не намерят ефективен политически баланс. Според него миграционните потоци ще продължат, докато неправителствени организации функционират като мрежи за трафик на хора. Джамбазки акцентира и върху факта, че политическите атаки срещу европейската агенция „Фронтекс“ вече са се превърнали в норма, а това е недопустимо, защото усилията трябва да се фокусират върху наличието на всички ресурси, за да може агенцията да върши своята работа ефективно.