Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Заради безобразията с пакета „Мобилност” българските превозвачи са поставени в мизерни условия


2023-04-28 13:07 | коментара

Съпредседателят на ВМРО участва в конференция в Европейския парламент, на която беше поставен въпросът с трудностите, породени от европейския регламент

 

Всеки ден професионалните шофьори изминават хиляди километри по европейски пътища, превозвайки стоки, които стигат до заводите, рафтове на магазините и частни лица. Докато  изпълняват тази трудна и важна професия, те не могат да разчитат на достойни условия за почивка. Липса на места за паркиране, душове или тоалетни се превръщат в неприятна ежедневна реалност на шофьорите. Тази реалност беше създадена от европейските бюрократи след приемането на пакета „Мобилност”. С тази позиция излезе съпредседателят на ВМРО и български представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки.

 

Той взе участие в конференция в Европейския парламент, организирана от неговия колега Козма Злотовски, в която се включиха и представители на институциите на ЕС, евродепутати от различни групи, представители на бранша, професионалният шофьор Ивона Белчаржик, журналисти и заинтересовани лица.

 

Съпредседателят на ВМРО изтъкна, че е недопустимо в XXI век в най-развития икономически континент да се обсъжда, че шофьорите не намират места, на които да ползват чисти тоалетни и стаи за почивка. И припомни, че всичко това се случва на фона на факта, че цели четири години Европейската комисия се биеше в гърдите, че пакетът „Мобилност“ е създаден да защити правата на шофьора и да го освободи от гнета на собственика на фирмата.

 

И отново европейските бюрократи създадоха поредния закон, който вместо да помогне на икономиката, води до усложнения. Водачите на големите машини сега са принудени или да спят в меко казано мизерни условия на крайпътните хостели, или – в нарушение на правилата – да спят в кабината си, за да могат да охраняват стоката си от набезите на „новите европейци“. Всички тези препятствия пред тази професия я превърнаха от желана до такава с недостиг на работна ръка. А може и това да е била крайната цел на бюрократите в Брюксел. Европейците да се откажем от този бранш и той да дойде в ръцете на техните гости, брадатите майки с деца, бягащи от войните в Африка и Близкия изток, посочва още Ангел Джамбазки.

 

Той припомня, че все още се водят дела в съда в Люксембург, където българските превозвачи са представени от една доста голяма група и се надява тези искове да доведат до окончателна отмяна на пакета „Мобилност“. Според Джамбазки така автомобилният товарен транспорт ще се освободи от глупавите регулации на пакета „Мобилност” и отново ще се върне на картата на конкурентния, а не изкуствено регулиран европейски пазар.