Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Северна Македония няма място в Европейския съюз


2023-05-04 13:09 | коментара

Съпредседателят на ВМРО сигнализира Европейската комисия за пореден целенасочен акт на омразата срещу председателя на сдружение „Иван Михайлов“ в Битоля

 

Тази Македония никога в ЕС! Поредна антибългарска, ксенофобска, недопустима, неприемлива политическа репресия над македонски българин, заради неговото българско национално самосъзнание. Вечен срам и позор за „българските“ политици, превили гръб в унизително национално предателство.

 

Реакцията на съпредседателя на ВМРО и български представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки идва във връзка с информацията, че прокуратурата в Северна Македония е повдигнала обвинения за расизъм и ксенофобия срещу председателя на сдружението „Иван Михайлов“.

 

Заради недопустимия акт на македонската държава Ангел Джамбазки подаде незабавен сигнал до Европейската комисия с настояване за отговори на въпросите кога Комисията ще предложи да бъдат спрени преговорите със Северна Македония, заради неизпълняване на задълженията относно спазване на човешки права и как ще се реагира на целенасочено преследване на хора, заради тяхното самоопределение?

 

Това дело, скалъпено и без основание, е част от поредицата действия за сплашване на българите в Северна Македония. Това е лицето на държавната политика спрямо българската общност. Няма и помен от добросъседството и обещанията на управляващите. Напротив – има действия по очерняне и сплашване на всеки, който открито се заяви като българин, изтъква още съпредседателят на ВМРО в писмото си до Европейската комисия.

 

Припомняме, че българският културен клуб „Иван Михайлов“ официално отвори в Битоля на 16 април 2022 г., а на 4 август мястото беше обискирано. В това време скопските власти придвижиха законодателна инициатива, която е целенасочена атака срещу българските организации и клубове и е приложена само и единствено срещу тях.