Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Спрете да си затваряте очите пред грубото погазване на правата на българите в Македония!


2023-05-04 15:10 | коментара

Настоявам пред Вас за незабавна реакция по отношение на тормоза над хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония и спиране на преговорите за членство на страната в ЕС, докато не започне да изпълнява Договора за приятелство и добросъседство с България пълноценно. Настоявам да спрете да си затваряте очите пред грубото погазване на човешки права, които твърдите, че защитавате като европейска ценност.

 

За това призовава съпредседателят на ВМРО и български представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки. Призивът му е отправен към председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, комисаря по разширяването Оливер Вархей и комисаря по ценностите и прозрачността Верю Юрова.

 

Поводът за острата реакция на съпредседателя на ВМРО е поредното погазване на правата на българите в Македония – македонската прокуратура повдигна обвинение за расизъм и ксенофобия на председателя на Българския културен клуб „Иван Михайлов“ в Битоля, Република Северна Македония.

 

 Ето текста на официалното писмо до комисарите:

 

ДО Г-ЖА УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН,

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

 

ДО Г-Н ОЛИВЕР ВАРХЕЙ,

КОМИСАР ПО СЪСЕДСТВО И РАЗШИРЯВАНЕ НА ЕС

 

ДО Г-ЖА ВЕРА ЮРОВА,

ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

И КОМИСАР ПО ЦЕННОСТИТЕ И ПРОЗРАЧНОСТТА

 

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

 

Обръщам се към Вас във връзка с поредния случай на тежко нарушаване на правата на човека в Република Северна Македония.

 

На 3 май 2023 година стана ясно, че прокуратурата на Република Северна Македония е повдигнала обвинения за расизъм и ксенофобия срещу председателя на сдружение „Иван Михайлов“. Този акт на омраза е част от поредицата действия за сплашване на българите в страната.

 

Категорично вече е ясно, че това е лицето на държавната политика спрямо българската общност в тази страна. Целенасочените действия на властта в Скопие по очерняне и сплашване на всеки, който открито се самоопредели като българин, не са от вчера и аз многократно съм отправял своите сигнали към Европейската комисия за това. Уви, всеки път без сериозни последствия.

 

Уважаеми колеги, Република Северна Македония системно нарушава Договора за добросъседство с България, ежедневно погазва човешки права и не спира да доказва, че не желае да върви по пътя на успешната евроинтеграция. Ето защо, в качеството си на европейски представител, настоявам пред Вас за незабавна реакция по отношение на тормоза над хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония и спиране на преговорите за членство на страната в ЕС, докато не започне да изпълнява Договора с България пълноценно.

 

Настоявам да спрете да си затваряте очите пред грубото погазване на човешки права, които твърдите, че защитавате като европейска ценност!

 

Напомням отново на Вашето внимание, че българският културен клуб „Иван Михайлов“ в Битоля беше обект на репресия от страна на македонската държава, а скопските власти придвижиха законодателна инициатива срещу българските организации и клубове, която е приложена само и единствено срещу тях.

 

С уважение,
Ангел Джамбазки

Съпредседател на ВМРО – Българско национално движение

Председател на българската делегация в групата на Европейските консерватори и реформисти