Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Ангел Джамбазки сигнализира Европейската комисия заради задържаните българи в село Баница


2023-05-05 13:14 | коментара

Българският представител в Европейския парламент настоява за проверка на случая и обяснение от гръцките власти.

 

След като вчера стана ясно, че над 30 български граждани не са били допуснати от гръцката полиция и жандармерия да почетат паметта на Гоце Делчев в село Баница, съпредседателят на ВМРО Ангел Джамбазки отправи въпроси към Европейската комисия, с които настоява за адекватна реакция по случая.

 

Георги Делчев е символ на свободолюбието на българския народ и никакви репресии, дори от уж съюзни държави, няма да спрат желанието на стотици българи да отдадат почит на лобното му място, пише Джамбазки в писмото си до Европейската комисия.

 

Той настоява да получи отговори на въпросите относно действията, които ще предприеме Комисията, за да гарантира правата на неправомерно задържаните български граждани и дали ще бъде поискано обяснение относно действията на гръцките власти.

 

Съпредседателят на ВМРО припомня, че лобното място на Георги Николов Делчев се намира в село Баница, днешна Гърция, и там по традиция се отдава почит към живота и делото на героя. И въпреки че България и Гърция са съюзници в ЕС и НАТО, поведението на гръцките власти не отговаря на европейските ценности и стандарти.