Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

В Брюксел беше представен документален филм, разобличаващ македонска кинолъжа


2023-05-27 13:15 | коментара

По покана на Ангел Джамбазки в сградата на Европейския парламент в Брюксел беше излъчен документалният филм „Последно полувреме“. Българският представител в Европейския парламент беше своеобразен домакин при представянето на лентата, която разказва истинската история за легендарния футболен мач от държавното футболно първенство на България през 1942 г. между софийския клуб „Левски“ и скопския „Македония“, в който „Левски“ печели с 3:0 като гост. Темата беше поставена от Ангел Джамбазки на дневен ред в Брюксел, тъй като изобличава редица клеветнически кампании срещу България. Действието във филма се развива по времето на Втората световна война, когато немските войски окупират Югославия, а българската армия влиза във Вардарска Македония.

 

„Последно полувреме“ е дело на Военния телевизионен канал в копродукция с Файв Стар Медиа Груп, а по време на представянето му в Брюксел присъстваше и европейският представител от Европейските консерватори и реформисти Ришард Чарнецки. Авторите на съвместната продукция се противопоставят на фалшификациите в македонския игрален филм „Трето полувреме“ (2012 г.), който преиначава историята на легендарния мач и изобразява българските войски като варвари и главорези, а съпругите на офицерите са показани как ходят да гледат разстрели за забавление като на мач, докато си веят с ветрила, за да се спасят от досадната жега. Македонският премиер Никола Груевски обявява филма за „Проект от национално значение“. Основното внушение е, че българите активно участват в провеждането на Холокоста. Показателно е, че „Трето полувреме“ е копродукция между Македония, Сърбия и Чехия. А филмът има тържествена премиера в Израел. Излъчването и разпространението на македонския филм не остава без политически отзвук. Български евродепутати тогава остро протестират в писмо до ЕК, в което осъждат „опита да се манипулира балканската история“ и да се „насажда омраза“ от държава кандидат за член в ЕС към нейни съседи. В отговор режисьорът на филма ги обвинява в неофашизъм, заплашва ги със затвор, а македонските медии подхващат кампания на омраза срещу българите. 

 

Манипулациите, негативните внушения и откровените лъжи към сънародниците ни в македонския филм принуждават български филмов екип да опровергае пропагандния проект на Северна Македония. Екипът, създал филма „Последно полувреме“, е съставен от изпълнителния продуцент Тома Иванов, сценаристите проф. Димитър Недялков и Степан Поляков, режисьора Степан Поляков и Цветелина Василева, д-р Бисер Банчев – исторически консултант, д-р Стоян Марков – копродуцент към Военен телевизионен канал, Юлия Николова – директор продукция, и диктора Надя Полякова.