Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Докато в Брюксел се правят, че не виждат насилието и дискриминацията над българите в РСМ, там омразата взима връх


2023-06-14 12:48 | коментара

Джамбазки към Мецола за поредния пребит македонски българин в РСМ:

 

Докато тук, в Брюксел, се правят, че не виждат насилието и дискриминацията над българите в Северна Македония, там омразата взима връх.

 

Съпредседателят на ВМРО и български представител в Европейския парламент настоява за неотложни действия, заради системното погазване на човешки права в западната ни съседка.

 

В Брюксел, по време на заседание на Групата на Европейските консерватори и реформисти, на което присъстваше и председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, Ангел Джамбазки за пореден път припомни на своите колеги опитите за натиск от страна на министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи и министъра по европейските въпроси Боян Маричич. Той изтъкна, че върху европейски представители от различни политически групи в ЕП директно е оказвано влияние, за да променят текстове в Доклада за напредъка на Република Северна Македония.

 

Българският представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки сигнализира Европейската комисия и председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, след като в град Струга беше пребит съпредседателят на сдружението на българите в Северна Македония „Шемето” Бекир Кадриески. В сигнала си до институциите Джамбазки настоява най-сетне да се вземе отношение във връзка с варварските актове на насилие и бруталното погазване на човешки права. Основният въпрос, който отправя Джамбазки към Европейската комисия, е дали ще бъде замразен преговорният процес, ако Северна Македония продължи да отказва вписването на българите в Конституцията си и гарантирането на тяхното равноправие.

 

Гражданин с българско национално самосъзнание беше атакуван с думите „мръсен българин“. Докато тук, в Брюксел, се правят, че не виждат насилието и дискриминацията над българите в Северна Македония, там омразата взима връх. Всеки отговор на Комисията, който съм получил, във връзка с език на омразата, нападения и провокации, е „следим ситуацията”. За съжаление в доклада на Европейската комисия за напредъка на Северна Македония са подминати актовете на омраза като подпалването на Българския клуб в Битоля, стрелбата по клуба в Охрид, репресиите и скалъпените обвинения срещу дейците на българските сдружения, пише Джамбазки в сигнала си до Европейската комисия.

 

Той припомня, че именно затварянето на очите пред насилието и омразата, породени от пропагандата и лъжите на политиците в Скопие, води до радикализация и нападения. Съпредседателят на ВМРО настоява Европейският съюз да вземе отношение и да покаже на Северна Македония, че докато не промени радикално политиката си спрямо българите и България, няма как да има място в европейското семейство.

 

Джамбазки изиска реакция от страна на председателя на Европейския парламент по отношение на лобизма и зависимостите на неговите колеги, които правят срещи с дипломатически представители на трета страна, извън Европейския съюз, и които променят документи на Европейския парламент под въздействието на хора от трети страни. Съпредседателят на ВМРО определи това като особено притеснително, особено след като подобни опити от страна на представители на властта в Скопие бяха публично декларирани и в общественото пространство.