Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Джамбазки е скептичен за конституционните промени в РСМ


2023-08-03 16:12 | коментара

Скептичен съм, че на заседанието на парламента в Скопие, насрочено за 18 август, на което ще започне процедурата по конституционните промени, ще се случат промените по отношение на вписването на българите в текстовете на Конституцията, каза в Кюстендил евродепутатът Ангел Джамбазки, който беше в града по повод 120-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, съобщава БТА

 

По думите му опозицията от ВМРО-ДПМНЕ ще се опита да заобиколи промените в Конституцията за признаване на българско малцинство, както настоява България, за да позволи на страната да се присъедини към ЕС. Според Джамбазки целта на ВМРО-ДПМНЕ е да отложи промените в Конституцията, докато не започнат преговорите за членство на РСМ в ЕС.

 

Той бе категоричен, че българското правителство не трябва да прави отстъпки и да се съгласява с това. Евродепутатът посочи, че планът „Макрон“ (т. нар. френско предложение) не бива да бъде заобикалян.Планът предвижда изпълнението на видими действия от страна на Скопие, като промените в устава, изпълнението на двата протокола от междуправителствените заседания и условията по договора за добросъседство, за да започнат преговорите. ВМРО-ДПМНЕ ще се опитат да започнат преговори и след това да правят тези промени, т.е. никога, уточни Джамбазки.

 

Според него ВМРО-ДПМНЕ нямат намерение да защитават правата и законните интереси на българите в Република Северна Македония. Евродепутатът подчерта, че предоговаряне на условията не трябва да има, тъй като България вече е направила достатъчно отстъпки.

 

Една година от плана „Макрон“ не е направено нищо – нито са променени учебниците, нито са премахнати обидните знаци, нито са намалели нападенията над българи, допълни той.