Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Страните, от които зависи влизането ни в Шенген, не се интересуват от българската тема


2023-12-05 11:23 | коментара

Моето очакване от срещата на вътрешните министри от ЕС в Брюксел е решението да не е добро за страната ни относно Шенген. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ по Евронюз Българияевродепутатът и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки.

 

От една страна държавите, от които зависи това решение, изобщо не се интересуват от българската тема и правят това, което следва от техния национален интерес. Те проявяват абсолютно безразличие и лицемерие, защото България и Румъния отдавна са изпълнили всички необходими стандарти, за да бъдат част от шенгенското пространство, категоричен е Джамбазки.

 

Не сме част от Шенген заради това, че част от фирмите в държавите членове – като Германия и Нидерландия, имат преки икономически интереси. Те казват: „Ще печелим ние, а не българите и румънците“. По тази причина техните правителства спират България и Румъния. От друга страна, българските правителства по традиция са безгръбначни, безволеви и неграмотни, опитват да се да подмажат на началниците си, без значение дали на Запад или на Изток.

 

Това обаче не работи за България, категоричен е Ангел Джамбазки. Дори влизането по въздух в Шенген не означава нищо, но то ще бъде използвано, за да се каже, че има някакъв успех, отбеляза още той.

 

Евродепутатът коментира и отношенията с Република Северна Македония.

 

Мина година от плана „Макрон“, за който от ВМРО ясно казахме, че е нагаждачески, слаб и не е в интерес на България. За тази година антибългарската, българомразка власт в РСМ всъщност запали българските клубове, стреля по тях, напада хора с македонско гражданство и българско национално самосъзнание. Никой не се загрижи за правата на тези хора. Конституцията на Република Северна Македония не беше променена, заяви Джамбазки.

 

Българите в Македония продължават да бъдат третирани като втора ръка хора, каза още той оприличи действията на власите в РСМ като фашизъм и геноцид.

 

Той обвини безгръбначното правителство в София, което се прави, че не вижда ситуацията, защото не желае да му се скарат отново същите тези „началници“, които не ни пускат в Шенген. От България винаги се иска европейска солидарност, а когато става дума да правата на българите в Македония – изведнъж европейската солидарност изчезва, заяви Джамбазки.

 

Съпредседателят на ВМРО е категоричен, че настоящото българско правителство няма нито воля, нито е компетентно да се бори за защита на правата на българите в Македония.

 

Целия разговор вижте във видеото >>>