Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Шенген по въздух и вода не е точно грандиозен успех, а грандиозен смях


2024-01-08 12:55 | коментара

Шенген по въздух и вода не е точно грандиозен успех, а грандиозен смях. Това, че е успех, може да бъде твърдение само на управленска немощ и управленска импотентност. Няма никакъв успех в това България да не влезе в шенгенското пространство по суша от март месец тази година. Това, което ни говорят, че сме в Шенген – не е вярно, дори въздушно-капковата смешка да се случи края на март и началото на април. 

 

Така коментира евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки решението за въздушния и воден Шенген в предаването „Видеовръзка с Цветан Фиков“ по ПИК TV.

 

По думите му това присъединяване не решава нито един икономически и политически въпрос на България. Той е категоричен, че единствено присъединяването ни по суша в Шенген има някакъв смисъл за нас. Основата на ЕС е свободното придвижване на стоките, капиталите и чак тогава на хората. Европейският съюз не е туристическо пространство, в което да можеш да летиш по-бързичко, ако искаш да си купиш нещо от съседна държава. Европейското пространство е успешно тогава, когато българските фирми и стоки могат да пътуват свободно, без забавяне и без да чакат с часове и дни на граничните пунктове. В тази връзка решението, което ни предлагат, е отказ да влезем в Шенген. Ако трябва да прочетем вярно новината, тя трябва да бъде „На 31 март България няма да влезе в Шенген“, допълни Ангел Джамбазки.

 

По думите му докато не си част от Шенгенското пространство, на практика не си част и от ЕС. Според него на този етап на българите им е отредено правото да бъдат единствено гастарбайтерите на Европа. 

 

Убеден съм, че правителството е поело задължения и ангажименти, които крие от българското общество. Те знаят колко е чувствително българското общество по темата за нелегалните мигранти. Най-малкото това, което ще се опитат да задължат България, е да приеме и задържи на своя територия тези хиляди нелегални мигранти, които преминаха през България и бяха регистрирани в България, категоричен е евродепутатът.

 

Джамбазки припомни, че двата дъблински регламента са част от документите на ЕС. По думите му според тези регламенти, когато лице влезе на територията на дадена държава и бъде регистрирано в нея, трябва да остане там.

 

Преди години, когато България започна ударно да регистрира такива лица, аз предупреждавах, че ще дойде ден, когато ще ни представят сметката и ще ни кажат „бъдете така добри и си вземете хората, които сте регистрирали“. Тогава ни обясняваха, че това няма да се случи и никой няма да ги връща. За разлика от българската държава, гърците не регистрираха никой. Пуснаха десетки хиляди нелегални мигранти да се разхождат и да отидат в западна Европа. Това са тези, които са във Виена в голямата си част. Българското правителство тогава се държеше отново като пионерче и се правеше на по-европейско от европейците и тичаше да регистрира нелегалните мигранти, допълни Джамбазки.

 

По думите му дори да няма скрити клаузи, от ЕС ще се опитат да ни накарат да държим тези хора тук. Според него това ще се случи трудно, защото няма как да задържиш някой тук, ако той не иска. Той обаче е категоричен, че най-малкото едни хора ще бъдат разкарвани напред-назад из Европа. 

 

Когато тези хора започнат да се разкарват по сухопътните граници, защото те вероятно няма да летят със самолети, това ще бъде още веднъж аргумент България да не бъде допусната в сухоземния Шенген, който всъщност е истинският Шенген. Циркът с връщането на нелегалните мигранти в България и тяхното отиване отново в Европа също ще бъде използван като оръжие срещу нас. Затова, разбира се, отговорността е на българските правителства и това, което се представя в момента на българските граждани и данъкоплатци, е поредна глупава лъжа, заяви евродепутатът.

 

По думите му България е можела да ползва много и различни методи да принуди Австрия да преразгледа своето решение, както го прави Румъния. Според него обаче то е можело да стане, ако имаме правителство, което се грижи за българския интерес.

 

Те са служители буквално на чужда политика и изпълнители на волята на чужди посолства. Каквато и ротация да стане в тази куролация, това няма никакво значение. Това правителство е инцест и то съществува, за да го има. То съществува, защото партиите, които го съставляват, искат да са част от властта. Съществуването им е реално основано на това да не проявяват характер в Брюксел. Да слушат, да бъдат послушни, така че няма значение кой ще изберат за министър-председател. Те не се борят за българския интерес в Брюксел, а се борят за брюкселското благоволение в България, заключи Ангел Джамбазки. 

Видео >>>